Куба ще си сътрудничи с Иран за ваксина срещу COVID-19

09 януари 2021 18:14

Куба ще си сътрудничи с Иран за ваксина срещу COVID-19
© gettyimages
734 1

Комунистическа Куба съобщи късно снощи, че е подписала споразумение с Иран за трансфер на технология за най-напредналата си разработка на ваксина срещу коронавирус и за провеждането на последния етап от клиничните тестове с инжектиране на хора в Ислямската република, съобщи БТА.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 22692

Двете страни са обект на строги санкции на САЩ, които не включват лекарствата, но често отблъскват чуждестранните фармацевтични компании да търгуват с тях, така че те се стремят да разчитат на себе си. Освен това и двете страни нямат пари.

Крал Салман се ваксинира срещу COVID-19

Иран започна да тества върху хора първата си собствена ваксина срещу COVID-19, кандидатстваща за одобрение, докато в Куба има четири разработки, които обаче още не са изпробвани върху хора. Една от най-напредналите й кандидат ваксини, Соберана 2 (Soberana 2), е приключила втората фаза на изпитания, започнала на 22 декември, и ще бъде тествана върху около 150 000 души в Хавана.

Карибската държава обаче ще трябва да проведе повече тестове върху хора в чужбина, тъй като няма висок процент на заболеваемост поради успешните действия срещу заразата, посочиха представители на властите. В същото време Иран е най-тежко засегнатата страна в Близкия изток. Кубинският институт за разработка на ваксини "Финлай" съобщи снощи, че е подписал споразумение с иранския институт "Пастьор" за сътрудничество при тестването на Соберана 2. Така според него синергията ще помогне на двете страни да напреднат по-бързо.

Говорител на иранското министерство на здравеопазването, цитиран от ирански медии посочи, че ще бъдат привлечени 50 000 доброволци за тестването на трета фаза на клиничните тестове. Тестовете върху хора в страната са предварително обусловени от трансфера на технология и съвместно производство.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 22692

Повече за Коронавирус

corona
Мая Йорданова
734 1

Свързани новини

Свързани видеа

Коментари (1)

Добави коментар
Lud

2021.01.09 | 20:20

117137
Страшна комедия...

Добави коментар

Водещи новини