Арестуваха бивш кмет в Мексико за съучастие в убийство на журналистка

18 декември 2020 15:59

Арестуваха бивш кмет в Мексико за съучастие в убийство на журналистка
© Youtube/ El Universal
767 0

Бивш кмет от северния мексикански щат Чиуауа е арестуван в четвъртък за съучастие в убийството на журналистката Мирослава Брийч. Това съобщи главната прокуратура на страната, предаде Франс прес.

Магистрати от Чиуауа установили, че Уго Амед Шулц, бивш кмет на община Чинипас, "вероятно  е издирил и доставил сведения на организирана престъпна група, наредила и извършила убийството", се казва в комюнике от ведомството без повече подробности, предаде БТА.

Федерален съдия осъди за това престъпление на 50 години затвор Хуан Карлос Морено по прякор Лари, като един от извършителите на убийството на журналистката, разследвала проблеми, свързани с човешките права, наркотрафика и корупцията.

При изслушването на Морено бе съобщено, че политици са записали телефонни разговори на журналистката, работила за всекидневника "Хорнада", и записите са били предадени на Шулц, член на консервативната Партия на национално действие (ПНД).

Бившият кмет с подкрепата на бивши местни водачи на ПАН е упражнил натиск върху Мирослава Брийч, за да разкрие тя източниците си във връзка с репортаж, според който членове на различни престъпни организации са били кандидати за изборни постове, писа вчера "Хорнада" след ареста на Шулц.

Журналистката от Чинипас бе застреляна с 8 куршума в главата на 23 март 2017 г. на излизане от дома си, водейки сина си на училище.

Смята се, че Мексико е сред най-опасните за журналисти страни; повече от сто са убити там от 2000 г. досега, включително седем - тази година. Над 90 на сто от тези престъпления остават неразкрити, сочат данни на правозащитни организации, включително на "Репортери без граници", допълва АФП.

Novini.bg
767 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини