Ураганът Йота взе шест жертви в Никарагуа и една в Хондурас

  • 18 ноември 2020 15:53

  • 267
  • 0
Ураганът Йота взе шест жертви в Никарагуа и една в Хондурас
© Pixabay (архив)

Най-малко шестима души загинаха в Никарагуа при наводнения и свлачища, причинени от проливните дъждове, които донесе ураганът Йота, съобщи вицепрезидентката на страната Росарио Мурильо, цитирана от ТАСС. Сред загиналите има и две деца, които се удавили в придошла река близо до дома им.

Опасността не е отминала. Ураганът напусна територията на страната, но дъждовете продължават и рискът от нови разрушения и свлачища се запазва, предупреди Мурильо. Тя каза, че стихията е нанесла катастрофални щети, чийто мащаб още не е определен. Наводненията са разрушили няколко важни моста, което силно затруднява достъпа на спасителите до пострадалите райони. Над 63 000 души са евакуирани от опасните места и се намират във временни убежища.

Един човек е загинал, а седем са пострадали при наводненията и свлачища след урагана Йота в Хондурас. Разрушени или повредени са голям брой къщи, много населени места са без електричество, сериозни щети са нанесени и на инфраструктурата.

Постоянната комисия по извънредните ситуации съобщи, че евакуацията на хора от застрашените райони продължава. "Този циклон е с огромна разрушителна сила и може да причини ужасни последици", предупреди в обръщение към сънародниците си президентът Хуан Орландо Ернандес.

Късно в понеделник Йота връхлетя карибските брегове на Никарагуа като ураган от четвърта категория по петстепенна скала. Придвижвайки се към Хондурас, той отслабна до тропическа буря.

Ураганът Йота нанесе сериозни щети на колумбийския остров Провиденсия

Йота е рекордната 30-а буря със свое име през настоящия сезон на ураганите в Атлантическия океан. Тя е и деветата през сезона, която много бързо набира сила - опасно явление, което все повече зачестява, посочва Асошиейтед прес.

Освен това Йота е най-късно зародилата се буря от пета категория, откакто се води такава статистика. Предишният рекорд държи ураган в Куба от 8 ноември 1932 г., каза изследователят от държавния университет в Колорадо Фил Клоцбак.

Сезонът на ураганите официално би трябвало да приключи на 30 ноември, отбелязва БТА.

Последвайте канала на

Novini.bg
267 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини