Бразилия заплашена от втора вълна на коронавирус

  • 18 ноември 2020 12:43

  • 326
  • 0
Бразилия заплашена от втора вълна на коронавирус
© Getty Images/Guliver (архив)

Вече тежко засегната от коронавируса, Бразилия, втората страна в света с най-много жертви на COVID-19, регистрира увеличение на хоспитализациите, което породи страхове, че ще има втора вълна, подобна на тази, която залива сега Европа и САЩ, пише Франс прес, цитирана от БТА.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32980

В страната с население от 212 милиона души, в която над 160 000 души починаха от COVID-19, средно ежедневните смъртни случаи, превишили 1000 по време на безкрайното плато от юни до август, спадна под 350 в началото на миналата седмица. От събота обаче броят им отново превиши 400 души.

Правителството на щата Сао Пауло, най-населения и първо огнище на зараза в страната, съобщи за 18-процентно увеличение на хоспитализациите на пациенти с COVID-19 миналата седмица.

Тези тревожни данни принудиха властите на щата да прекратят плана за постепенно вдигане на рестрикциите, прилагани от юни.

Бразилците гласуват на местни избори в разгара на пандемията

Защото в Бразилия, осем месеца след идването на пандемията, много хора живеят сега почти нормално, като че ли вирусът е изчезнал. В най-големите градове магазини, училища, спортни зали и киносалони отвориха врати, а плажовете, баровете и ресторантите са претъпкани.

Неотдавнашното увеличаване на хоспитализациите се наблюдава предимно в частни клиники, като засяга най-младите и най-заможните хора.

"В началото на седмицата имахме 90 хоспитализирани пациенти с потвърдени или предполагаеми случаи на COVID-19, докато през трите последни месеца имахме средно около 50 - 55", казва Сидни Клайнер председател на асоциацията, която ръководи болницата "Алберт Айнщайн" в Сао Пауло, една от най-реномираните в страната.

"Повечето пациенти, които ние приемаме, са млади хора, които са взимали по-малко предпазни мерки", допълва той.

Миналия уикенд на неразрешено парти дойдоха над 2000 души, от които повечето без маски, на плажа Ипанема в Рио де Жанейро. В града миналата седмица 95 процента от леглата в интензивни отделения на обществените болници, управлявани от кметството, бяха заети.

Въпреки увеличението на хоспитализациите в собствената му клиника, Клайнер смята, че е прекалено рано да се наблюдава тенденция за продължително увеличаване, което би могло да предизвести втората вълна.

Но Домингос Алвис, ръководител на Лабораторията за анализи и оценки на здравеопазването към университета на Сао Пауло, е по-притеснен и смята, че "вероятно вече сме във втората вълна". Той е основно обезпокоен от наскорошното нарастване на процента на възпроизводство на вируса, тоест броя на заразените от един инфектиран човек. Показател от над 1 процент се смята за обезпокояващ.

Бразилия регистрира 48 331 нови случая на COVID-19

"В началото на октомври този процент беше 0,97 със само четири щата от общо 27, в които беше над 1 процент. Но месец по-късно имаме 14 щата над 1 процент, а също и в среден национален план", допълва Домингос Алвис. "Достигнахме едно обезпокояващо ниво, още повече че официалните цифри са до голяма степен подценени и броят на тестовете за диагностициране намаля", добавя той.

За Жулио Крода, специалист по инфекциозни болести в Университета на Мато Гросо до Сул, втората вълна би трябвало да засегне различно различните райони на огромната страна, от които някои са по-богати и имат по-добри болнични структури. "В някои райони, в които вирусът циркулира по интензивен начин, втората вълна може да бъде не толкова голяма, като например в Манаус в северната част на страната", допълва специалистът.

Крода обаче се опасява, че "дори и ако втората вълна не е толкова голяма по отношение на новите случаи на зараза, тя би могла да бъде по-трагична" по-специално заради демонтирането на полевите болници заради бюджетните ограничения. "Бразилия трябва да приложи програма за масово тестване за коронавируса, преди да бъде залята от втората вълна подобно на Европа", казва Домингос Алвис, който критикува липсата на политическа воля.

В петък президентът Жаир Болсонаро, който винаги е омаловажавал мащаба на пандемията, нарече идеята за втора вълна "дрънканици". "А и ако тя дойде, трябва да я посрещнем, защото в противен случай нашата икономика ще рухне наистина и ще станем една страна на мизерници", заяви той няколко дни, след като каза, че Бразилия трябва да "престане да бъде една страна на педерасти" в борбата срещу пандемията". 

Болсонаро: Всички ще умрем, трябва да престанем да сме страна на п*дерасти

 

Последвайте канала на

Повече за Коронавирус

corona
Novini.bg
326 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини