В Бразилия спряха временно изпитанията на китайска ваксина срещу COVID-19

  • 10 ноември 2020 11:29

  • 983
  • 0
В Бразилия спряха временно изпитанията на китайска ваксина срещу COVID-19
© Getty Images (архив)

Бразилският здравен регулатор прекрати временно клиничните изпитания в страната на китайската потенциална ваксина срещу COVID-19 на "Синовак" заради тежък страничен ефект, съобщи Ройтерс.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32987

Решението изненада организаторите на изпитанията, според които е имало смъртен случай, но той не е свързан с ваксината. Здравният регулатор Анвиса съобщи, че инцидентът е от 29 октомври, но не уточни дали е настъпил в Бразилия или в друга страна. Не бе съобщено и за какъв период се прекратяват изпитанията.

Решението е свързано със смъртен случай, посочи Димас Ковас, ръководител на медицинския изследователски институт Бутантан в Сао Пауло, който провежда изпитанията на ваксината.

Той добави, че според него решението на регулатора е странно, "защото смъртният случай не е свързан с ваксината".

В момента имаме над 10 000 доброволци и е възможно да настъпят смъртни случаи... Този случай няма отношение към ваксината и затова сега не е моментът да се прекратяват тестовете, каза Ковас през местния тв канал "Култура", цитиран от БТА.

От "Синовак" засега няма коментар. Ваксината на китайския производител бе критикувана от бразилския президент Жаир Болсонаро. Той редовно изразява отношение срещу Китай и бе заявил, че федералното правителство няма да купи ваксината.

В понеделник обаче той направи отстъпление от тази позиция и обяви, че правителството ще купи ваксините, които са получили одобрение от здравното министерство и от регулатора Анвиса.

Бразилски институт ще внася китайска ваксина срещу КОВИД-19

Не е необичайно клинични изпитания да се прекратяват временно, когато доброволец заболее. Тогава организаторите на изследването проверяват дали състоянието е свързано с лекарството, което се изпитва.

Ваксината на "Синовак" е една от трите експериментални ваксини срещу COVID-19, която се дава в Китай на стотици хиляди хора в рамките на програма за спешно приложение. На 20 октомври официален китайски представител съобщи, че при клиничните изпитания не са регистрирани сериозни странични ефекти.

Лекари са "морски свинчета" в Бразилия за изпитването на ваксина

Индонезийската държавна фармацевтична компания "Байо Фарма" обяви междувременно, че изпитанията на ваксината на "Синовак" продължават без проблеми. Компанията няма намерение да спира тестовете, в които участват 1600 души, съобщи неин говорител.

Последвайте канала на

Повече за Коронавирус

corona
Novini.bg
983 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини