Пожарите от началото на годината в горите на Амазония са най-сериозните от десетилетие

Пожарите в бразилския регион Амазония са се увеличили с 13 процента през първите девет месеца на годината в сравнение със същия период на миналата, показват данните на агенцията за космически изследвания ИНПЕ, цитирани от БТА и Ройтерс.

През септември спътниците са регистрирали 32 017 огнища в най-голямата дъждовна гора в света, увеличение с 61 процента в сравнение със същия месец на 2019 г.

В бразилска Амазония бушуват най-големите пожари от 13 години

През август миналата година бушуващите в Амазония пожари влязоха във водещите заглавия на новините по света и предизвикаха критики от страна на световни лидери като Еманюел МакронЕманюел Макрон Еманюел Макрон е роден на 21 декември 1977 г. в град Амиен. Той е най-младият президент на, че Бразилия не прави достатъчно да опази дъждовните гори.

Във вторник кандидатът за президент на САЩ от демократите Джо Байдън призова за световна кампания за набиране на 20 милиарда долара за спиране на обезлесяването и заплаши Бразилия с неуточнени "икономически последствия", ако "не спре да унищожава гората".

Обезлесяването в Амазония достигна нов връх през първите месеци на 2020 г.

Бразилският президент Жаир Болсонаро реагира остро на изказването на Байдън с думите, че то представлява "мерзка заплаха" към суверенитета на Бразилия и е "ясен знак за презрително отношение".

Коментари

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Латинска Америка

още

Анкета

Следите ли вота за президент на САЩ?

Следите ли вота за президент на САЩ?

Избрано от Интернет