Президентът на Перу оцеля във вот за импийчмънт в Конгреса

Конгресът на Перу не успя да свали президента на южноамериканската страна чрез вот за импийчмънт снощи, предаде Ройтерс.

При гласуването в еднокамарния парламент, в който мнозинство има опозицията, за отстраняване на президента Мартин Вискара гласуваха 32-ма депутати - много под необходимите 87 от общо 130 депутати. Против бяха 78, а 15 се въздържаха.

Проектът за резолюция предвиждаше 57-годишния Вискара да бъде отстранен от длъжност поради "морална неспособност" да заема този пост. Според авторите й държавният глава "е спъвал криминално и парламентарно разследване на делото за певеца Ричард Суинг". Проверката по делото започна поради подозрения, че министерството на културата е сключило договор с изпълнителя в нарушение на закона.

Вискара обаче, зад когото не стои собствена партия и който няма свои депутати в Конгреса, нарече опита за импийчмънт срещу него "подъл опит за дестабилизация на страната" в особено труден момент. Ключови опозиционни депутати се разграничиха от плана на противниците на президента за отстраняването му въпреки недоволството в страната от икономическия срив и острата криза с коронавируса.

Неотдавнашно социологическо проучване показа, че 79 на сто от перуанците биха предпочели Вискара да изпълни мандата си. През април догодина в Перу трябва да се състоят избори, в които Вискара не е кандидат.

Коментари

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Латинска Америка

още

Анкета

Кой според Вас ще бъде следващият президент на САЩ?

Кой според Вас ще бъде следващият президент на САЩ?

Избрано от Интернет