Куба започва някои отдавна отлагани реформи

  • 07 август 2020 15:17

  • 867
  • 2
 Куба започва някои отдавна отлагани реформи
© Pixabay

Със затворени за търговски полети летища и затъваща икономика, Куба стартира първата от серията отдавна обещани реформи, целящи да засилят затруднения частен сектор в страната. Хилядите ресторанти, хотели със закуска, автосервизи и десетки други видове частни бизнеси на острова от години работят без способността да внасят, изнасят или купуват стоки от пазари на едро.

Макар че комунистическото правителство започна да разрешава масово частно предприемачество преди десетилетие, то запази държавния монопол върху вноса, износа и сделките на едро. В резултат близо 613-те хиляди собственици на частен бизнес в страната бяха принудени да се конкурират за малобройните стоки в оскъдно заредените магазини на дребно или да купуват на черния пазар.

Това ограничи растежа на частния сектор и направи предприемачите постоянна мишена на криминални разследвания. След като основният туристически бизнес бе блокиран от новия коронавирус, оставяйки правителството с отчайващо малки запаси от твърда валута, миналия месец то обяви, че ще позволи на частните ресторанти за първи път да купуват на едро.

Освен това министрите обявиха, че частните бизнесмени ще могат да подписват договори за внос и износ на стоки чрез десетките държавни компании с импорт-експорт лицензи. През първите четири дни от отварянето на частния бизнес 213 собственици на ресторанти се записаха да купуват бира, брашно, мая, скариди, ром и олио с 20 на сто намаление от цената на дребно на борсата "Меркабал" в Хавана.

Според държавни медии подобен пазар е бил открит за предприемачите и в източния град Олгин. Представителите на правителството не съобщиха колко договора за внос-износ са били подписани.

Притежателите на частни бизнеси казват, че приветстват достъпа до борсите на едно, въпреки че някои са скептични предвид дългата история на неуспешно прилагане на икономически реформи в Куба или заради периодичните акции срещу частния сектор по повод дейности, смятани за незаконни, или с мотив прекомерно забогатяване. "Това наистина е добра инициатива", казва Тони Баро, 51-годишен собственик на ресторант в хаванския квартал "Ведадо", който миналата седмица се е записал да пазарува на едро. "Засега не отговаря на всички очаквания, но се надяваме, че в бъдеще ще ги удовлетвори", казва той.

Освен ограничения достъп до покупки на едро, внос и износ правителството е обещало да разреши и създаването на малки и средни частни предприятия.

Досега единствената законна категория за частна работа бе лиценз за самонаети лица, въпреки че в много случаи самонаетите са фактически собственици на процъфтяващ бизнес с многобройни служители.

Правителството каза също, че ще разреши широк бизнес между частни и държавни предприятия, позволявайки на частния сектор сделки за покупки и продажби с държавни компании. Много такива мерки са били обсъждани или одобрени преди години, без да бъдат приложени от правителството или са отмрели с времето. "Дали тези мерки ще са трайни? Дали не е временно решение, което после ще отменят, както са правили и преди?", казва Камило Кондис, 34-годишен самонает бизнесмен. От години кубинското правителство е мишена на засилени санкции на администрацията на президента Доналд Тръмп, въпреки че спирането на търговските полети заради коронавируса имаше далеч по-драматичен ефект за по-малко от пет месеца. Правителството успя да запази ниско ниво на инфекцията, но според оценките икономиката ще се свие с 8 на сто тази година след години на почти нулев растеж.

"Това е нещо положително", споделя 59-годишната съдържателка на кафене Елба Салдивар пред пазара на едро в Хавана. "Мисля, че ще има повече продукти в бъдеще. В крайна сметка печели кубинският народ".

Последвайте канала на

Novini.bg
867 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2020.08.07 | 17:48

1
безплатните пу.тки в куба ще свършат и там ще стане свинщина
Богомил

2020.08.14 | 08:29

2
Несъстоятелният кастрокомунизъм отстъпва под натиска на глада.Вече 60г. "революцията" бележи "успехи" в борбата срещу империализма. Затова стотици хиляди кубинци воюваха в няколко десетки страни на страната на Московската империя. Но парите от Русия секнаха преди 29 години и гладът стана неописуем. Безплатният петрол също секна. Ами сега? Да разбира се, сега следва нов етап на "революцията" за благото на всички. Кастристите мислят за народа. П.П. Под "революция" разбирай диктаторски и репресивен режим.

Добави коментар

Водещи новини