Опозицията във Венецуела ще бойкотира парламентарния вот

  • 03 август 2020 09:16

  • 339
  • 3
Опозицията във Венецуела ще бойкотира парламентарния вот
© Getty (архив)

Основните опозиционни партии във Венецуела обявиха вчера, че са се споразумели да бойкотират парламентарните избори на 6 декември, които според тях ще бъдат фалшифицирани от управляващите социалисти, съобщи Ройтерс.

"Единодушно решихме да не участваме в изборната измама, организирана от режима на Николас Мадуро, се посочва в обща декларация, подписана от 27 партии.

Николас Мадуро

В декларацията се изтъква липсата на открит изборен процес, който гарантира уважаването на суверенна воля на народа и се посочва, че участието на опозицията в изборите би се равнявало на сътрудничество със стратегията на диктатурата.

"Венецуела, страдаща от хуманитарна криза и управлявана от престъпна и потисническа диктатура, заслужава свободни, демократични и прозрачни избори", се казва в декларацията, цитирана от Ройтерс.

Парламентът на Венецуела е под контрола на опозицията от 2016 година. Негов председател е опозиционният лидер Хуан Гуайдо, който смята за незаконно присъствието на Мадуро във властта и през януари м.г. се обяви за временен президент на Венецуела.

Гуайдо е признат в това си качество от над петдесет страни, сред които САЩ, които открито призовават за свалянето на Мадуро и са наложили различни икономически санкции срещу Каракас.

Британското правосъдие призна Хуан Гуайдо за временен президент на Венецуела

Последвайте канала на

339 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
Guido e reptil i 6te umre

2020.08.05 | 17:03

3
Krakers guaido 6te qde na reptilite 4erniq h xaa
мъдур

2020.08.03 | 10:01

2
мадуро ако беше диктатор, тоя избран от "международната общност" прецедент отдавна щеше да го е ликвидирал.
ami и да крекате

2020.08.03 | 09:37

1
назначеното от САЩ гoBно нема дай президент.

Добави коментар

Водещи новини