Коронавирусът продължават да превзема Латинска Америка

  • 05 юни 2020 06:43

  • 1423
  • 0
Коронавирусът продължават да превзема  Латинска Америка
© getty images

Броят на новите случаи и на жертвите на коронавируса в Латинска Америка продължава да нараства, показват данните, разпространени от световните агенции.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32966

Бразилия надмина Италия по брой на смъртните случаи и зае трето място в света след САЩ и Великобритания, съобщи Ройтерс. През изминалото денонощие по данни на бразилското министерство на здравеопазването от Ковид-19 в страната са починали 1437 души, с които общият брой на жертвите достига 34 021.

Новоустановените заразени в Бразилия през последните 24 часа са 30 925 - с над 2000 повече от вчера.

Невъзможната борба с коронавируса в бидонвилите на Латинска Америка

Коронавирусът се разпространява бързо и сред коренното население на страната въпреки надеждите на епидемиолозите, че изолираният му живот ще го защити от пандемията. Досега сред коренните жители са регистрирани 182 смъртни случая, показват данни на Асоциацията на бразилските коренни народи.

Новите случаи в Мексико надминаха рекорда, отбелязан предишния ден. Потвърдените в четвъртък случаи са 4442, а починалите - 816, съобщи Асошиейтед прес. Общо в Мексико са регистрирани 105 680 заразени и 12 545 починали.

Според представители на здравните власти обаче броят на починалите включва много смъртни случаи, които са настъпили седмици по-рано и чак сега са класифицирани като резултат от Ковид-19, съобщава Ройтерс.

Президентът Лопес Обрадор каза, че Мексико контролира ситуацията с коронавируса. "Това не е Ню Йорк", заяви той и подчерта, че смъртните случаи в страната спрямо броя на населението са по-малко, отколкото в страни като Франция, Испания, Германия и Бразилия.

Перу удължи извънредното санитарно положение с 90 дни, считано от 10 юни, съобщи ДПА, като се позовава на официалната информационна агенция Андина. Досега в Перу са регистрирани 178 914 случая - вторият най-висок брой в Южна Америка след Бразилия. Жертвите на Ковид-19 са 4894.

Удължаването на извънредното санитарно положение не означава удължаване и на затварянето на страната, което изтича на 30 юни.

Над 1000 са жертвите на COVID-19 в Чили

Перу обяви освен това доставките на кислород за въпрос от национален интерес, съобщава перуанският вестник "Република", като се позовава на министъра на отбраната Валтер Мартос. Страната е изправена пред недостиг на кислород, необходим за лечението на тежко болните пациенти. Нуждите се оценяват на 173 тона дневно.

Колумбия също регистрира рекорден брой нови случаи за денонощие, съобщи ТАСС. Според министерството на здравеопазването и социалната защита в четвъртък са установени 1776 нови заразени, което е най-високият денонощен брой. Общо заразените достигнаха до 35 120. Починалите общо са 1087.

Novini.bg ви дава възможност да следите актуалните данни за смъртоносния коронавирус в реално време:

Последвайте канала на

Повече за Коронавирус

corona
Novini.bg
1423 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини