Бразилия регистрира най-големия брой смъртни случаи от COVID-19 за денонощие

  • 13 май 2020 12:27

  • 1660
  • 0
Бразилия регистрира най-големия брой смъртни случаи от COVID-19 за денонощие
© Getty Images/Guliver

През последните 24 часа в Бразилия бяха регистрирани 881 починали заради новия коронавирус - най-големият брой смъртни случаи от началото на епидемията, съобщи министерството на здравеопазването, цитирано от Франс прес.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32998

Общият брой на жертвите в Бразилия вече е над 12 400. Досега най-много починали е имало на 8 май - 751, отбелязва Франс прес.

Броят на новопотвърдените случаи на зараза през последното денонощие е 9258, с които инфектираните стават общо 177 589.

Експерти обаче смятат данните, съобщени от бразилските власти, за занижени. Според тях в Бразилия, която има население от 210 милиона души, няма средства за извършване на широкомащабни тестове, отбелязва Франс прес.

Публикувано миналата седмица проучване от бразилски изследователи показа, че към 4 май заразените са били 1,6 милиона - петнадесет пъти повече от официалните данни за същия ден, които са били 107 780.

"Бразилия прави тестове само на хората, които влизат в болница и са тежки случаи", заяви за АФП Доминго Алвеш от Университета на Сао Пауло, съавтор на проучването.

"Въз основа на наличните данни, имаме малко възможности да наблюдаваме реалната картина. Нямаме реална политика за управление на епидемията. Виждаме как епидемията се развива свободно", коментира Алвеш.

Нови 5632 случая на коронавирус в Бразилия. Броят на заразените в Чили надхвърли 30 000

Щатът Сао Пауло, който е с най-голямо население и е най-богатият в Бразилия, е епицентър на епидемията в страната. Там са регистрирани 47 719 случаи на заразяване и 3949 починали.

Северните и североизточните щати са в тежка ситуация, защото разпространението на епидемията претоварва здравната им система.

Бразилският президент Жаир Болсонаро, който омаловажава сериозността на здравната криза и се противопоставя на поставянето на населението под карантина, води политическа битка срещу губернатори на щати и кметове, които въвеждат мерки за социална изолация, отбелязва Франс прес.

Крайнодесният държавен глава настоява за "връщане към нормалното" и за отваряне на магазините.

Броят на бразилците, които не одобряват начина, по който Болсонаро управлява, се е увеличил рязко през последните месеци и е 55,4 на сто, при 47 процента през януари, сочи проучване, публикувано вчера в разгара на кризата с коронавируса.

Само 39 на сто от участниците в анкетата на социологическата агенция MDA за Националната конфедерация на транспорта одобряват действията на Болсонаро.

Що се отнася до правителството, се е увеличил броят на хората, които му дават "лоша или много лоша оценка" - сега те са 43,4 на сто, при 31 процента преди пет месеца. Делът на онези, според които правителството се справя добре или отлично, е спаднал от 32 на сто от 34,5 процента. Това означава, че твърдото ядро на привържениците му е останало сравнително стабилно.

Бразилия е заплашена от икономически срив и социален разпад заради коронавируса

Същевременно, 51,7 на сто от участниците в допитването приветстват начина, по който правителството води борбата срещу пандемията, срещу 42,3 процента, които не я одобряват, и 6 на сто без мнение.

67,3 на сто от бразилците обаче одобряват мерките за изолация, в разрез с позицията на Болсонаро.

Освен със здравната криза, бразилският държавен глава трябва да се справи и с тежка политическа криза, след като министърът на правосъдието подаде шумо оставка, обвинявайки Болсонаро, че иска да се меси в полицейски разследвания, свързани с негови приближени, отбелязва БТА.

Novini.bg ви дава възможност да следите актуалните данни за смъртоносния коронавирус в реално време:

 

Последвайте канала на

Повече за Коронавирус

corona
Novini.bg
1660 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини