Две жени с COVID-19 родиха здрави бебета в Перу

  • 08 април 2020 12:09

  • 808
  • 0
Две жени с COVID-19 родиха здрави бебета в Перу
© Getty Images/Guliver (архив)

Две жени от Перу, диагностицирани с Ковид-19, са родили бебета, чиито резултати за новия коронавирус, причиняващ заболяването, са негативни, предаде Ройтерс, позовавайки се на болница в столицата Лима.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32982

Първото бебе се е появило на бял свят на 27 март, а второто - на 31 март. По препоръка на лекарите с цел да се избегнат усложнения и двете бебета са родени със секцио, съобщават от столичната болница "Рабаглиати".

Испанка с COVID-19 роди бебе, което 10 дни не можеше да пипне

"За щастие не се наблюдава вертикално предаване, което означава, че няма предадена зараза от майките на новородените", казва д-р Карлос Албрехт от болничния екип.

Лекарят допълва, че двете жени са в добро здравословно състояние, въпреки че продължават да се лекуват от коронавируса.

Бебе на 6 седмици почина от коронавирус

Лекари от китайския град Ухан - първото епидемиологично огнище, изразиха опасения в началото на февруари за потенциалното предаване на вируса от майките на неродените им деца, след като беше съобщено за случай на бебе, родено със симптоми на заболяването.

Изследване, обхванало девет бременни жени в Китай с позитивни резултати за вируса и публикувано в сп. "Лансет", не откри "надеждни доказателства в подкрепа на възможността за вертикално предаване на заразата от майката на бебето".

От болницата съобщават още, че са направили втори тестове на двете новородени и очакват резултатите.

Бебето на родилка с коронавирус в Скопие е в интензивното отделение

Световната здравна организация (СЗО) препоръча родилките с положителни резултати за вируса да бъдат окуражени да се грижат за бебетата си и да ги кърмят, при условие, че спазват стриктна хигиена.

Д-р Карлос Албрехт също смята, че новородените трябва да остават с майките си, ако болестта протича леко. В случай че родилките са с по-сериозни симптоми, е по-добре бебетата да бъдат отделени.

Novini.bg ви дава възможност да следите актуалните данни за смъртоносния коронавирус в реално време:

Последвайте канала на

Повече за Коронавирус

corona
Радина Лазарова
808 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини