Жените в Латинска Америка се готвят за рекордни протести по повод Международния ден на жената

  • 07 март 2020 15:30

  • 709
  • 2
Жените в Латинска Америка се готвят за рекордни протести по повод Международния ден на жената
© Getty Images/Guliver

Милиони жени се очаква да се включат в демонстрациите в Латинска Америка утре, за да отбележат Международния ден на жената на фона на ширещите се социални вълнения в региона, предаде Ройтерс.

Тази година събитието съвпада с опитите да се приемат закони за по-тежки наказания при убийства на жени, за легализиране на абортите и за равноправен глас на жените в изготвянето на нова конституция.

В понеделник жените от региона планират да останат по домовете си и да не отидат на работа, в училище или университета, за да покажат какъв би бил общественият живот без тях.

В Чили има призиви мъжете да бъдат изключени от планираните демонстрации. Очаква се мероприятията да бъдат подкрепени от участници в по-широкообхватните протести срещу социалното неравенство, които започнаха през октомври и успяха да съберат в разгара си един милион души.

Специално внимание тази година ще бъде обърнато на справедливостта за жените, пострадали при тези протести. Според чилийския Институт за човешки права 439 жени са били ранени. Внесени са шест жалби срещу полицаи за сексуално посегателство.

Тази седмица чилийските сенатори одобриха закон, целящ жените да имат еднакво представяне при изготвянето на нова конституция, а президентът Себастиан Пинера подписа закон за по-тежко наказание при убийството на жени.

Жените в Колумбия се очаква да отбележат деня със събития в столицата Богота, организирани от новия кмет, който за първи път е жена - Клаудия Лопес.

Протестите вероятно ще са насочени срещу решението на Конституционния съд от по-рано тази седмица, който ограничава възможностите за аборт до сексуално насилие, деформация на плода или опасност за здравето на майката.

В Мексико има планове за няколко демонстрации и стачки в знак на протест срещу неадекватната реакция, според мнозина, на удвояването на случаите на убийства на жени в сравнение с броя преди пет години.

Жените в Аржентина са организирали обща стачка в понеделник. Новото ляво правителство на президента Алберто Фернандес обяви планове да създаде министерски пост, отговарящ за жените, и да подкрепи усилията за легализиране на абортите, допълва БТА.

Последвайте канала на

Novini.bg
709 2

Коментари 2

Добави коментар
Те и в България стачкуват

2020.03.07 | 16:02

1

Вярно е, че са само 5 на брой, а исканията им са комични. Народът гледа сеира им, смее се, и чака някоя да скочи от прозореца, ама те не скачат, сладураните!

Ааа

2020.03.07 | 17:02

2

Въобще не им се смея, а на онази на прозореца, която дори не е и медицинска сестра, ми се искаше да дойда и да и забия един в муцуната!

Добави коментар

Водещи новини