В Перу гласуват на предсрочни парламентарни избори

  • 26 януари 2020 16:30

  • 372
  • 0
В Перу гласуват на предсрочни парламентарни избори
© gettyimages (архив)

Перуанците започнаха да се стичат днес към избирателните секции, за да участват в предсрочни парламентарни избори за нов Конгрес, който ще действа малко повече от една година, след като президентът Мартин Вискара предприе мерки срещу корупцията, влизайки в конфликт с предишния парламент, предаде БТА, цитирайки ДПА.

Около 24 милиона гласоподаватели трябва да изберат 130 членове на еднокамарния парламент, който ще работи до юли 2021 година - датата на края на мандата на предишния Конгрес, доминиран от дясната партия "Народна сила". Вискара разпусна парламента през септември, тъй като отказа да подкрепи неговите антикорупционни мерки.

Перуанският парламент гласува за отстраняването от длъжност на президента Мартин Вискара

Очаква се "Народна сила", която непрекъснато критикуваше и блокираше инициативите на правителството, да изгуби мнозинството си. Партиите, които се очаква да бъдат представени в новия парламент, включват доминиращата преди време Перуанска апристка партия, центристката "Народно действие", Алианса за прогрес, Лилавата партия и "Ние сме Перу", както и левия "Широк фронт".

Експрезидент на Перу закопчан за корупция в САЩ

Изборите се произвеждат в атмосфера на разочарование в страната, където четирима бивши президенти бяха замесени в мащабни скандали за корупция, включващи бразилския строителен гигант "Одебрехт".

Филип Епитропов
372 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини