Хуан Гуайдо се закле като председател на парламента на Венецуела

  • 07 януари 2020 19:57

  • 1067
  • 3
Хуан Гуайдо се закле като председател на парламента на Венецуела
© gettyimages

Лидерът на венецуелската опозиция Хуан Гуайдо положи днес клетва като председател на венецуелския парламент, в който опозицията има мнозинство, предаде БТА, цитирайки АФП.

Гуайдо беше преизбран на поста на 5 януари в хаотична обстановка. Тогава той и депутати от опозицията не успяха да влязат в пленарната зала, където трябваше да се гласува за нов парламентарен председател. Силите на президента Николас Мадуро им попречиха да стигнат до сградата. Затова Гуайдо и 100 депутати от опозицията се събраха в редакцията на един от венецуелските вестници и там се състоя гласуването за неговото преизбиране. През това време социалистите поеха контрола върху заседанието в парламента и подкрепиха Луис Пара - депутат, изгонен неотдавна от опозицията, който се самопровъзгласи за председател на парламента. САЩ и ЕС заявиха, че продължават за считат Гуайдо за председател на парламента.

Лидерът на опозицията във Венецуела изключва възможността за възобновяване на диалога с Мадуро

Днес полагането на клетва от Гуайдо също протече хаотично. Първо силите на реда попречиха на Гуайдо да влезе в сградата на парламента, където течеше парламентарното заседание, ръководено от Луис Пара. Когато Пара слезе от председателската трибуна, Гуайдо и опозиционни депутати успяха да влязат в сградата и в пленарната зала. Депутатите изпяха химна, а после Гуайдо положи клетва. Когато Гуайдо се качваше на трибуната, за да положи клетва, в пленарната зала спря токът. Тогава депутатите извадиха телефоните си, за да осветят част от залата.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
1067 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
БайГан

2020.01.08 | 07:19

3

и тия са много зле , ни Гайдуро ни Мадуро ше ги оправят....

toq e kragal terorist

2020.01.07 | 21:19

2

xaaa da be6e samo ot amerika az ne go priznavam toq uzurpator

Мишо

2020.01.07 | 21:08

1

Тоя не беше ли признат за президент?

Добави коментар

Водещи новини