Правителството и представители на туземните общности сключиха споразумение за слагане на край на кризата в Еквадор

Еквадорското правителство и представители на туземните общности сключиха споразумение за слагане на край на социалната криза в Еквадор, предаде Франс прес.

Правителството се съгласи да отмени указа за спиране на субсидиите за горивата.

Двете страни се споразумяха едновременно с отмяната на указа да бъдат преустановени и демонстрациите срещу правителството.

"Мерките, прилагани във всички наши територии, бяха отменени", заяви Хайме Варгас, председател на Конфедерацията на туземните народи на Еквадор.
Еквадор бе парализиран от близо две седмици заради барикадите по пътищата, с които демонстрантите показваха недоволството си от решението на президента Морено да спре субсидиите за горивата.

По време на демонстрациите (започнали на 3 октомври) загинаха седем души, 1340 бяха ранени, а 1152 - арестувани, по данни на еквадорското бюро за защита на човешките права.

Туземните общности (които представляват една четвърт от общото население на Еквадор) се превърнаха в гръбнак на протестното движение срещу договорените между Еквадор и Международния валутен фонд икономически реформи в замяна на заем от 4,2 милиарда долара. Една от предвидените мерки бе съдържащата се в указ номер 883 отмяна на субсидиите за горивата, която щеше да увеличи цената им двойно, отбелязва Франс прес.

"Братя от туземните общности, винаги съм се отнасял към вас с уважение и обич. Нямах за намерение (с указа си) да засегна най-бедните райони" (на Еквадор), заяви избраният за президент през 2017 г. Ленин Морено на излъчваната по телевизията среща с представители на туземните общности.

Коментари

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Латинска Америка

още

Анкета

Как според Вас протича кампанията за президент на САЩ?

Как според Вас протича кампанията за президент на САЩ?

Избрано от Интернет