Президентът на Хондурас получил подкупи от милиони долари от наркотрафиканти?

Действащият президент на Хондурас Хуан Орландо Ернандес е получил подкупи от милиони долари от наркотрафиканти, включително от бившия шеф на мексиканския картел "Синалоа" Хоакин Гусман - Ел Чапо. Това заяви нюйоркски федерален прокурор, цитиран от Франс прес, при откриването на съдебен процес за трафик на наркотици срещу един от братята на президента.

"Обвиняемият е бил закрилян от настоящия президент (на Хондурас), който е получил подкупи от милиони долари от наркотрафиканти, в това число от Гусман", каза във встъпителната си пледоария прокурорът.
Ел Чапо "лично е дал на обвиняемия един милион долара за брат му (президента)", каза заместник-прокурорът Джейсън Ричман в първия ден от делото срещу Хуан Антонио Ернандес Алварадо - Тони.

Президентът заяви в Туитър, че обвиненията са "100 процента фалшиви, абсурдни и смешни". "Това е по-несериозно от Алиса в страната на чудесата", допълни той.


В документ, публикуван през август, обвинението вече съобщи, че хондураски наркотрафикант, чието име не бе назовано, е предоставил 1,5 млн. долара на предизборната кампания на Хуан Орландо Ернандес през 2013 г.
Основната част от парите е била похарчена за подкупване на местни политици, за да подкрепят кандидатурата на Ернандес, който по това време беше председател на хондураския парламент.

В речта си пред Общото събрание на ООН на 23 септември Ернандес, който беше преизбран през 2017 г., осъди "клеветническата кампания от страна на наркотрафиканти, банди, корумпирани хора, убийци и дори политици".
В Хондурас бяха организирани множество големи протести с искане на оставката на президента.

Ернандес е привилегирован партньор на американския президент Доналд Тръмп, с когото миналата седмица сключиха споразумение за сътрудничество при молбите за убежище. Целта на споразумението е да спре нелегалната имиграция, припомня АФП.

 

Коментари

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Латинска Америка

още

Анкета

Как според Вас протича кампанията за президент на САЩ?

Как според Вас протича кампанията за президент на САЩ?

Избрано от Интернет