САЩ не искат военна интервенция във Венецуела, твърди американски дипломат

Съединените щати не искат икономическата и политическа криза във Венецуела да бъде решена с военна интервенция, предаде Ройтерс.

Агенцията се позовава на американския шарже д'афер за Венецуела Джеймс Стори, базиран в Колумбия.

Вашингтон призна тази година лидера на венецуелската опозиция Хуан Гуайдо за легитимен президент на Венецуела, припомня Ройтерс. Съединените щати отвориха в Колумбия представителство по въпросите на Венецуела, което да установи дипломатически връзки с временното правителство на Гуайдо и да продължи да оказва натиск за политическа промяна в южноамериканската страна.

"Това, което искаме, не е военна интервенция от международната общност, а мирно, политическо и демократично решение на кризата, което да се основава на венецуелската конституция", заяви Стори в интервю за венецуелско онлайн издание.

Венецуелският президент Николас Мадуро, през чието управление венецуелската икономика рухна, често обвинява Съединените щати, че се готвят да нападнат Венецуела, за да сложат ръка върху големите й петролни залежи и за да свалят социалистическото й правителство.

Хуан Гуайдо, председател на венецуелското Национално събрание, през януари се позова на конституцията на Венецуела и се обяви за неин временен президент. Над 50 страни го признаха за президент, сред които и Съединените щати, които въведоха санкции срещу правителството на Мадуро.

Коментари

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Латинска Америка

още

Анкета

Какъв ще бъде президентският мандат на Джо Байдън?

Какъв ще бъде президентският мандат на Джо Байдън?

Избрано от Интернет