Венецуела отхвърли обвиненията, че покровителства колумбийска въоръжена групировка

Венецуела изрази вчера "загриженост от реактивирането на въоръжения конфликт" в Колумбия и отхвърли обвиненията на Богота, че защитава колумбийска въоръжена група, предаде БТА, цитирайки ДПА.

Външният министър Хорхе Ареаса прочете опровержението ден след като неколцина бивши командири от бившето колумбийското партизанско движение ФАРК публикуваха видеозапис, в който заявиха, че се връщат към въоръжената борба. Те обвиниха президента Иван Дуке, че не спазва мирното споразумение от 2016 г., което сложи край на 52-годишен конфликт и доведе до демобилизацията на около 7000 бойци от ФАРК. Партизанската групировка бе трансформирана в политическа партия, припомня ДПА.

Дуке обвини венецуелския президент Николас Мадуро, че дава подслон на колумбийската група, която нарече "банда терористи-трафиканти на дрога". Венецуела, която бе една от страните гаранти за мирната сделка от 2016 г., заяви, че се консултира с останалите "за очертаване на непосредствени стратегии, позволяващи възстановяването на контактите между страните".

Каракас отхвърли "нахалството" на Дуке, който обвинява "трети страни и трети лица" в подкопаване на мирния процес, според текста на изявлението на Ареаса, който не спомена изрично обвиненията срещу Мадуро. Според Венецуела самият Дуке е отговорен за "разрушаването" на мирния процес, а неговият "подход" застрашава регионалната сигурност и мир.

Критици обвиняват колумбийския президент, че се опитва да отслаби специалния трибунал, който трябваше да съди виновниците за тежки престъпления по време на гражданската война, и че не осигурява достатъчна защита за бившите бойци и лидери на местни общности от ФАРК, стотици от които бяха убити от подписването на сделката насам, припомня ДПА. Не всички партизани се включиха в мирния процес и дисидентски групи от ФАРК, наброяващи според оценките около 2000 бойци, действаха в провинцията още преди видеото на бившите командири начело с Лусиано Марин, известен като Иван Маркес.

Армията сега е атакувала една такава група в южния департамент Какета и е ликвидирала деветима от членовете й, съобщи в Туитър вчера министърът на отбраната Гилермо Ботеро. Сред убитите бил един от водачите на групата, която не била свързана с групата на Маркес според телевизия Каракол.

Коментари

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Латинска Америка

още

Анкета

Какъв ще бъде президентският мандат на Джо Байдън?

Какъв ще бъде президентският мандат на Джо Байдън?

Избрано от Интернет