Мадуро заплаши с арест депутати

  • 28 юли 2019 10:08

  • 664
  • 0
Мадуро заплаши с арест депутати
© gettyimages (архив)

Президентът на Венецуела Николас Мадуро предупреди вчера, че е готов да арестува поддръжниците на връщането на страната в междуамерикански договор за военно сътрудничество, одобрено от Национално събрание, предаде БТА, цитирайки АФП.

"Кранът е готов", заяви президентът социалист, намеквайки за ареста през май на заместник-председателя на Националното събрание Едгар Самбрано, чиято кола беше откарана камион с кран за репатриране в централата на разузнавателната служба СЕБИН. "Ето го крана на Гонсалес Лопес (директора на СЕБИН), кранът е готов. Кранът излиза да търси престъпници, които искат Венецуела да бъде завзета. Справедливост! Справедливост!", извика Мадуро на церемония по произвеждане в чин на военни в Каракас.

Държавният глава прочете решението на Върховния съд, който в петък анулира одобрено от депутатите законодателно споразумение, предвиждащо връщане на Венецуела в Междуамериканския договор за взаимопомощ (TIAR). Венецуела се отказа от договора през 2013 г. по идея на тогавашния президент Уго Чавес. Националното събрание - единствената институция, контролирана от опозицията срещу Мадуро - гласува връщането на Венецуела в договора във вторник, точно шест месеца след като председателят на Събранието Хуан Гуайдо се самопровъзгласи за временен президент на преживяващата тежка криза страна.

Според водача на опозицията връщането в договора ще даде възможност за "създаване на международни съюзи за защитата на народа и суверенитета". САЩ - главен дипломатически поддръжник на Гуайдо и страна по договора - не изключват въоръжена интервенция за свалянето от власт на Мадуро, подкрепян от Русия, Китай, Иран, Турция и Куба. Сключеният през 1947 г. договор постановява, че всяка агресия срещу американска държава от друга държава ще бъде смятана за агресия срещу всички страни, подписали договора, и те се ангажират да й отговорят заедно.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
664 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини