Американски морски пехотинци влизат във Венецуела?

  • 28 юли 2019 07:06

  • 5083
  • 0
Американски морски пехотинци влизат във Венецуела?
© gettyimages

Морски пехотинци от САЩ вероятно ще влязат във Венецуела, заяви първият заместник-председател на Единната социалистическа партия на Венецуела Диосдадо Кабельо, цитиран от Ройтерс.

"Ние сме малко, малка страна, ние сме много скромни, а вероятно ще влязат морски пехотинци на САЩ. Вероятно ще влязат", заяви Кабельо на форум в Сао Пауло, където се срещат политици с леви убеждения от цяла Латинска Америка. Той не представи доказателства за твърденията си. "Проблемът им ще бъде да излязат от Венецуела", добави Кабельо, който е и председател на Учредителното събрание на Венецуела и често се смята за втория по влияние политик в правителството след президента Николас Мадуро.

Преди седмица въоръжените сили на САЩ обвиниха венецуелски изтребител в "агресивно" според тях следене на самолет на американския флот в международното въздушно пространство над Карибско море. Венецуелското правителство на свой ред твърди, че разузнавателният самолет е навлязъл във въздушното пространство на страната. Администрацията на президента Доналд ТръмпДоналд Тръмп Доналд Тръмп - американски бизнесмен и политик Доналд Тръмп е роден на 14 юни 1946 г. в нюйоркския подкрепя опозиционния лидер Хуан Гуайдо и не изключва прибягването до военна сила, припомня Ройтерс.

Диалогът за решаване на политическата криза във Венецуела трябва да се води без предварителни условия, заяви от своя страна руският външен министър Сергей Лавров, цитиран от Ройтерс. Лавров направи изявлението си вчера по време на посещение в Суринам, в края на обиколката си в Латинска Америка. Венецуелското правителство и опозиция водят диалог с посредничеството на норвежкото правителство. Опозицията, водена от председателя на парламента Хуан Гуайдо, който се самопровъзгласи за и.д. президент през януари, иска президентът Николас Мадуро да се откаже от поста и да позволи на преходно правителство да организира нови избори.

Според опозицията преизбирането на Мадуро през 2018 г. е било незаконно. Президентът има подкрепата на Русия, Китай и Куба и смята Гуайдо за марионетка на САЩ, който се опитва да организира преврат. Много западни страни признават легитимността на претенциите на председателя на парламента. За да се намери решение на кризата са необходими преки преговори между правителството и опозицията "без предварителни условия и без заплахи, каквито чуваме от различни столици", заяви Лавров на съвместна пресконференция със суринамския външен министър в столицата Парамарибо, информира БТА. 

Междувременно на среща с китайския външен министър Ван И чилийският президент Себастиан Пинера е призовал китайските власти да помогнат за намирането на решение на венецуелската криза, предаде ТАСС, цитирайки изявление на президентската пресслужба. Пинера е изразил притеснения от влиянието на кризата във Венецуела върху региона и е помолил за съдействието на Пекин при намиране на решение. Двамата са обсъдили и проблемите на световната икономика и двустранните отношения. Пинера е поканил китайски и други чуждестранни компании да участват в търга за внедряване на 5G мрежата в Чили

Последвайте канала на

БТА
5083 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини