САЩ и Русия са внесли в Съвета за сигурност проекторезолюции за Венецуела 

  • 09 февруари 2019 20:08

  • 1495
  • 2
САЩ и Русия са внесли в Съвета за сигурност проекторезолюции за Венецуела 
© Getty Images/Guliver

Съединените щати призовават Съвета за сигурност на ООН да призове официално за свободни и честни президентски избори с международни наблюдатели във Венецуела, съобщи Ройтерс и отбеляза, че това е накарало Русия да внесе конкурентна проекторезолюция.

Дипломати от 15-те държави членки на Съвета за сигурност са се срещнали вчера следобед при закрити врата, за да обсъдят изготвената от САЩ проекторезолюция. В нея се изразява "пълна подкрепа за Националното събрание като единствената демократично избрана институция" във Венецуела. 

По време на обсъждането на американския текст Русия, която обвини Вашингтон, че подпомага опит за преврат във Венецуела, е предложила алтернативен текст, казват дипломати. В него се изразява "загриженост заради опитите за намеса във въпроси, които са изцяло в рамките на вътрешната юрисдикция". Изразява се и "безпокойство заради заплахите за употреба на сила срещу териториалната цялост и политическата независимост" на Венецуела.

Не е ясно дали и кога ще бъдат предложени за гласуване проекторезолюциите. За да бъдат приети, те се нуждаят от гласовете на девет страни, както и да не им бъде наложено вето от САЩ, Великобритания, Франция, Русия или Китай, пише БТА. 

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1495 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
РФ

2019.02.09 | 20:37

1

Велика Русия ще спаси Венецуела и всички подтиснати и ограбени от ФАЩ и колонизаторите независими държави.

2019.02.10 | 06:20

2

Лелеее тея Сащ наистина са страшни крадци...Даже мозъка от главата ти са ограбили...Споко недей тича ся да се гледаш къде са те рязали...При твойто количество мозък,някой е духнал в едното ти ухо и той е излязъл от другото,а ти даже не си се и усетил как са те обрали гадните американци! :Д:Д:Д

Добави коментар

Водещи новини