Мишел Темер обяви, че няма да се кандидатира отново за президент на Бразилия

  • 23 май 2018 07:26

  • 1017
  • 0
Мишел Темер обяви, че няма да се кандидатира отново за президент на Бразилия
© Getty Images/Guliver

Бразилският президент Мишел Темер потвърди появилите се в медиите съобщения, че няма да се кандидатира са нов държавен глава на предстоящите през октомври избори. В слово на конгреса на своята центристка партия Бразилско демократично движение той каза, че подкрепя кандидатурата за най-високия държавен пост на бившия финансов министър Енрике Мейрейеш, предаде ТАСС.

"Говоря без риск да сгреша - Мейрейеш е най-добрият сред най-добрите!", каза Темер за своя съпартиец. 72-годишният Мейрейеш преди няколко седмици напусна поста на финансов министър на федералното правителство, за да се кандидатира в изборите.

77-годишният Темер доскоро категорично отричаше изобщо възможността да се кандидатира отново. На 20 март в разговор с журналисти обаче той за първи път не изключи тази възможност. Но както неговата, така и популярността на Мейрейеш е на най-ниското възможно равнище - в рамките само на няколко процента, което очевидно е отрезвило неговите политически съюзници, че Темер е неизбираем и трябва да се търси друга кандидатура и да се гради по-широка коалиция около нея. В неотдавнашно проучване 88 на сто от анкетираните бразилци заявиха, че никога не биха гласували за сегашния президент.

Политическият пейзаж в страната е силно фрагментиран поради масовото негодувание на бразилците от серията грандиозни политически скандали през последните години, разтърсили из основи политическата класа и цялата политическа система в страната. В момента е почти невъзможно да се предскаже какъвто и да е резултат от всеобщите (президентски, парламентарни и губернаторски) избори, насрочени за 7 октомври.

Кандидатури за президент издигат най-различни политически сили, включително и от средите на управляващата сега коалиция, и е тотално неясно какви блокове в подкрепа на един или друг кандидат биха се оформили с наближаването на вота в най-голямата и икономически най-мощна латиноамериканска страна, отбелязва ТАСС.

Последвайте канала на

БТА
1017 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини