Президентът Николас Мадуро е на път да спечели нов мандат на днешните избори във Венецуела

  • 20 май 2018 07:25

  • 2431
  • 9
Президентът Николас Мадуро е на път да спечели нов мандат на днешните избори във Венецуела
©

Президентски и регионални избори ще се състоят днес във Венецуела по време на сериозна социална и икономическа криза и при бойкот на опозицията. Съперници на действащия президент социалист Николас Мадуро са кандидатът на движението "Надежда за промяна Хавиер Бертучи, Рейналдо Кихада от "Платформата за политическо единство" и представителят на партията "Прогресивен авангард" Енри Фалкон, бивш съпартиец на Мадуро. В избирателните списъци има над 20 милиона души, а на територията на страната ще работят над 14 600 секции за гласуване, предадоха осведомителните агенции.

При липсата на сериозни конкуренти президентът Николас Мадуро е на път да спечели следващ мандат на избори, непризнати от голяма част от международната общност. По улиците почти няма предизборни плакати и се очаква той да бъде преизбран още на първия тур.

Мадуро е безспорният фаворит, въпреки че 75 на сто от венецуелците не одобряват управлението му, уморени от недостига на храна, лекарства, вода, електричество и транспорт, съчетани с нарастваща несигурност и всекидневни проблеми. Хората, които получават минимална заплата, не могат да си купят и половин килограм месо.

Стотици хиляди венецуелци са заминали да търсят по-добър живот в други държави. Според социологически проучвания между 3 и 4 милиона души са напуснали Венецуела след идването на власт през 1999 г. на покойния Уго Чавес, наставника на сегашния държавен глава.

Петдесет и шест годишният Енри Фалкон и 48-годишният евангелистки пастор Хавиер Бертучи ще се борят за вота на сломеното население и засилват шансовете за победа на 55-годишния бивш автобусен шофьор Мадуро. Според института "Датааналисис" Мадуро и Фалкон са с изравнени шансове, докато "Делфос" дава 43 процента на Мадуро срещу 23 на противника му. Институтът "Интерласес" изчислява, че сегашният президент ще получи 52 процента от гласовете, при 22 на сто за Фалкон. Бертучи се нарежда трети с около 20 процента.

Освен вътрешната опозиция, САЩ и Европейския съюз още четиринайсет държави от двете Америки и Карибския район, обединени в групата "Лима", също осъждат радикалния режим в Каракас и отхвърлят тази избори като недемократични, несвободни и непрозрачни. Те обвиняват Мадуро, че подкопава демокрацията. Четирите месеца на почти всекидневни демонстрации на опозицията, в които в средата на 2017 г. загинаха 125 души, бяха преодолени със създаването на Учредително събрание - мощно политическо оръжие в служба на управляващия лагер, припомниха Франс прес и ТАСС.

Последвайте канала на

БТА
2431 9

Свързани новини

Коментари 9

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини