В Коста Рика днес ще се състоят президентски и парламентарни избори

  • 04 февруари 2018 07:06

  • 1028
  • 1
В Коста Рика днес ще се състоят президентски и парламентарни избори
© Getty Images/Guliver

В Коста Рика днес ще се произведат всеобщи избори. Около 3,3 милиона избиратели ще гласуват за президент и нов състав на еднокамарния парламент - Законодателното събрание, предаде ТАСС.

Изборният процес ще следят около 100 чуждестранни наблюдатели.

За висшия държавен пост са се кандидатирали 13 души, от които само петима се ползват със забележима избирателна подкрепа.
Според най-новото социологическо проучване на Центъра за политически изследвания към Университета в Коста Рика, за кандидата на партия "Национално възраждане" Фабрисио Алварадо, отстояващ традиционните ценности, са изразили готовност да гласуват 16,9 процента от избирателите, а за най-близкия му съперник Антонио Алварес Десанти от партия "Национално освобождение" - 12,4 процента.

Трети в допитването е кандидатът на управляващата партия "Гражданско действие" Карлос Алварадо Кесада с 10,6 на сто, а четвърти с 8,6 процента е Хуан Диего Кастро от формация "Национална интеграция". Пети с едва 0,4 процента е Родолфо Писа от партия "Социалхристиянско единство".

Четири дни преди изборите 36 процента от избирателите не бяха решили за кого да гласуват. За победа са необходими най-малко 40 процента от гласовете. Ако никой от кандидатите не получи такава подкрепа в първата неделя на април ще се състои втори тур.

Президентът на Коста Рика Луис Гийермо Солис призова сънародниците си да гласуват. През 2014 г. той спечели убедителна победа, подкрепен на втори тур от 78 процента от гласувалите.

Последвайте канала на

БТА
1028 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Путин попитахте ли?

2018.02.04 | 11:18

1
След като се оказа, че Русия е всемогъща и назначава президенти и правителства, като манипулира изборите, попитахте ли Путин кого ще назначи и тук?

Добави коментар

Водещи новини