Разрешиха на кубинците да купуват жилища

  • 03 ноември 2011 18:52

  • 555
  • 1
Разрешиха на кубинците да купуват жилища
©

Кубинското правителство одобри нов закон, позволяващ на частни лица да купуват и продават жилища за първи път от 50 години насам.

Мярката е част от серия реформи, които имат за цел да съживят икономиката на комунистическия остров и да облекчат недостига на жилища.

В. "Гранма" посочва, че законът ще важи за кубински граждани и постоянно пребиваващи лица. Тя ще позволи продажби, дарения и размени между частни лица на жилищни площи. Въпреки че населението вече може да продава имоти и автомобили, както и да отсяда в хотели, то все още страда от хронично ниски доходи.

Реформата е една от ключовите мерки, за които настоява президентът Раул Кастро. Държавният глава вече започна процесът на реорганизиране на системата в страната, при която 85 процента от 5-те милиона работещи са на държавна служба, пише Стандарт Нюз.

Разширяването на частния сектор е основната точка в плановете за реформи, приети от Шестия конгрес на Комунистическата партия. Планът цели да реформира икономическия модел в Куба, базиран на този в Съветския съюз, както и да съживи пазара, но без да създава изцяло пазарно ориентирана икономика.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
555 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
браво

2023.05.29 | 11:09

1
сега още първите като закупят ще ги арестуват като американски шпиони и ще ги бият докато не кажат откъде са парите

Добави коментар

Водещи новини