В Уругвай се състоя първата гей сватба

  • 06 август 2013 12:00

  • 1442
  • 0
В Уругвай се състоя първата гей сватба
©

В Уругвай се състоя първата гей сватба, след като в страната влезе в сила закон, разрешаващ еднополовите бракове.

Първата двойка, която се врече във вярност, го направи в болница в столицата Монтевидео, където се лекува един от съпрузите. Мъжът е сериозно болен и е пред прага на смъртта, като по тази причина болничната управа разреши на съпрузите да се бракосъчетаят.

Междувременно първата регистрация за еднополов брак в историята на страната бе направена от Родриго Борда и Серхио Миранда. Сватбената им церемония пред общинските власти в Мондевидео ще е на 16 август.

Законът, който разрешава хомосексуалните бракове, бе приет от уругвайкия Сенат през април. Текстът беше подкрепен от мнозинството на левицата, но и от множество десни депутати. Уругвай зае либерална позиция към хомосексуалистите след идването на власт на левицата през 2005 г., припомня Франс прес.

Оттогава бяха разрешени гражданските съюзи между хомосексуалисти, осиновяванията от гей двойки, промените на пола след 18-годишна възраст и допускането на хомосексуалисти в армията. В Южна Америка хомосексуалните бракове са разрешени още само в Аржентина от 2010 година. Хора с еднакъв пол могат да се женят и във федералния район Мексико от 2009 г.

Весела Найденова
1442 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини