Великобритания спира парите за Индия

  • 09 ноември 2012 14:49

  • 1279
  • 2
Великобритания спира парите за Индия
©

Великобритания слага край на финансовата си помощ за Индия след 2015 г.. Това обяви британският министър за международното развитие Джъстин Грийнинг, цитиран от Би Би Си.

Подкрепата постепенно ще бъде намалена с около 200 милиона паунда (319 млн. долара) между 2013 и 2015 г. преди пълната й отмяна.

В официално изявление на министъра се съобщава, че след проведени по-рано тази седмица дискусии с индийското правителство, "се съгласихме, че сега е времето за промяна в отношенията, фокусирани върху обмяната на опит и техническо подпомагане, а не толкова на директна финансова помощ".

Решението на Великобритания за бившата й колониална територия Индия е следствие от множество спорове, тъй като Лондон реално дава пари за страна, която може да финансира своя собствена космическа програма в даден момент, когато британските данъкоплатци са изправени пред суров аскетизъм.

Великобритания оправдава своите плащания на помощи за Индия въз основа на това, че десетки милиони индийци живеят в бедност, предаде БТВ.

"След като посетих Индия забелязах огромен напредък. Индия се развива успешно и нашите двустранни отношения трябва да са адекватни на Индия от XXI век", допълва министър Джъстин Грийнинг. "Време е да признаем промененото място на Индия в световен мащаб".

През 1947 г. Индия получава своята независимост, а заради статута си на бивша британска колония получава годишна финансова помощ от Великобритания, възлизаща на 400 млн. паунда.

Спирането на помощите за т.нар. "перла в короната" на английската кралица е важна стъпка към промяна в политиката на английското правителство, възнамеряващо да съсредоточи усилията си и да насочи подкрепата си към най-нуждаещите се страни, коментират политическите анализатори на Би Би Си.

Последвайте канала на

1279 2

Коментари 2

Добави коментар

2012.11.11 | 07:19

2
Ха ха ха ,"британските данъкоплатци са изправени пред суров аскетизъм" - много смешно! Островяните се чудят какви извращения да се правят и харчат на поразия, седнали да се оплакват.
.

2012.11.10 | 23:27

1
Oще 1000 г да ''помагат'' няма да могат да върнат заграбеното за 200 г

Добави коментар

Водещи новини