Румъния подновява преговорите за 9% ДДС

  • 03 ноември 2012 21:10

  • 980
  • 1
Румъния подновява преговорите за 9% ДДС
©

Румънското правителство ще поднови дискусиите с Международния валутен фонд (МВФ) за намаляване на Данък добавена стойност (ДДС) на 9 процента за основните хранителни продукти, обяви днес румънският премиер Виктор Понта, цитиран от агенция Медиафакс.

Премиерът посочи, че това ще стане след консултации между министерството на земеделието и това на финансите. По думите му при предишни разговори с представители на фонда по този въпрос, международните инспектори не са се противопоставили, но са поискали от правителството да анализира последствията от това върху бюджета.

Виктор Понта отново заяви, че подкрепя схема, при която 15 процента от ДДС върху хранителните продукти да бъдат връщани на производителя, който продава легално, с издаване на фактура.

Румънският премиер заяви на Международен панаир за земеделска продукция и оборудване, че с изключение на Румъния и Дания, всички страни от ЕС прилагат диференциран режим на ДДС за земеделски продукти и че "черният пазар" на земеделска продукция в Румъния в момента се изчислява на до 80 процента.

"Макар че на хартия имаме 24 процента ДДС за земеделските продукти, реално в бюджета влизат по-малко заради избягването на данъци. Със схемата, при която задължаваш производителя да издаде фактура, за да си върне 15 процента, след известно време приходите в бюджета ще бъдат много по-високи", обясни Понта.

Министърът на земеделието Даниел Константин заяви още през лятото, че в проектобюджета за 2013 г. ще бъде включен 9-процентов ДДС за основните хранителни продукти. Според него намаляването на ДДС за хляба няма да доведе може би до намаляване на цената му, но ще намали данъчните измами с 15-20 процента.

Експерти на МВФ, водени от шефа на мисията на МВФ в Румъния Ерик де Врийер, ще бъде в Букурещ от 6 до 14 ноември за разговори с румънските власти за последните развития в икономиката, икономическите перспективи, данъчната и монетарната политика и структурните реформи. Експертите на МВФ ще бъдат придружени от специалисти от Европейската комисия и Световната банка, уточнява БТА.

През март 2011 г. Румъния подписа двугодишно предпазно споразумение с МВФ, Еврокомисията и Световната банка на стойност 5 млрд. евро, които да бъдат използвани само в случай на нужда. В края на септември бордът на МВФ одобри шестата оценка на споразумението и отпусна на страната следващ транш. Румъния все още не е теглила от средствата по споразумението. До момента са й отпуснати 3.2 млрд. евро

Последвайте канала на

Константин Тодоров
980 1

Коментари 1

Добави коментар
???

2012.11.05 | 13:19

1
А в България ДДС от 20 % - конспиративно става на 30%- откъде идва увеличението----от 10% данък върху влоговете и лихвите.....

Добави коментар

Водещи новини