Неправителствени организации призоваха Германия да осигури защита на афганистанци в риск

  • 17 октомври 2024 13:29

  • 202
  • 1
Неправителствени организации призоваха Германия да осигури защита на афганистанци в риск
© Getty Images

Планът на германското правителство за прием на хора, които са в риск от това да бъдат преследвани от правителството на афганистанските талибани, има вероятност да бъде спрян заради замразени средства две години след като бе приет, заявиха неправителствени организации, цитирани от ДПА.

Всичко по темата:
Мигрантска криза 1709

В съвместно изявление осем организации, сред които "Кабул Луфтбрюке", "Мишън Лайфлайн" и Международният комитет по спасяване - Германия, казаха, че текущите преговори за бюджета за 2025 г. са последната възможност да се осигурят средства за продължаването на програмата. 

Откакто талибаните поеха властта в Афганистан през 2021 г., планът даде възможност на хора в нужда да потърсят убежище в Германия. Въпреки че Берлин изрази съгласие, че одобрените около 3100 кандидати трябва да получат право на влизане в страната, властите уточниха, че приемането на още хора в бъдеще зависи от финансовата подкрепа. 

Германия възобнови депортирането на афганистанци

Някои политици в управляващата коалиция в Германия изразиха недоволството си от плана, тъй като от Афганистан незаконно влизат голям брой хора, търсещи убежище.

Вместо планираните 1000 допуснати кандидати на месец, само 682 души са влезли в Германия за последните две години, се казва в изявлението на организациите. В него пише още, че окончателната обработка на документите на избраните кандидати е спряна от юли 2024 година, отбелязва БТА. 

"Преждевременното и неорганизирано прекратяване на тази важна програма за прием ще означава, че особено уязвимите хора в Афганистан ще бъдат изоставени", предупреждават организациите.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
202 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Ади

2024.10.17 | 14:31

1
А кой ще усигори защита на германците в риск от афганистанците ?

Добави коментар

Водещи новини