Руски разузнавателен самолет беше засечен да прелита над Балтийско море, два изтребителя на германските ВВС бяха вдигнати под тревога

  • 16 октомври 2024 22:17

  • 1253
  • 1
Руски разузнавателен самолет беше засечен да прелита над Балтийско море, два изтребителя на германските ВВС бяха вдигнати под тревога
© Gettyimages

Руски разузнавателен самолет "Илюшин Ил-20" беше засечен днес да прелита над Балтийско море, което накара два прехващача на Луфтвафе (германските военновъздушни сили) да се задействат, съобщава БТА.

Разузнавателният самолет е летял без радиовръзка или полетен план над международни води между германския остров Рюген и датския остров Борнхолм в Балтийско море, съобщи Луфтвафе.

Самолетът "Илюшин Ил-20" се използва за т. нар. радиоелектронно разузнаване с цел събиране на информация за страните от НАТО.

НАТО започва ядрени учения

Два изтребителя "Юрофайтър" (Eurofighter) на германските ВВС са излетели от летище "Рощок-Лааге" в Северна Германия, за да установят визуален контакт със самолета. 

През последните две години подобни операции се провеждат от летище "Рощок-Лаге" на всеки три до четири седмици, съобщиха от Луфтвафе.

Балтийско море представлява важен маршрут за снабдяване на НАТО и е от основно икономическо значение за страните от алианса, които имат излаз на него. Алиансът наблюдава извършването на системна разузнавателна дейност на различни обекти от инфраструктурата от страна на Русия, която чрез своя ексклав Калининград и бреговата си ивица край Санкт Петербург е една от държавите с излаз на Балтийско море, отбелязва ДПА.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1253 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
надежда дДойчева

2024.10.16 | 22:56

1
ИБАНИЯ ШИЗОФРЕНИК МИРОСЛАВ БЛАЖЕВ ПСИХОТО ОТ СЕВЛИЕВО Е БЕЗОБИДЕН РОГОНОСЕЦ И БЕЗПЛОДЕН ГЕЙ!

Добави коментар

Водещи новини