ЕК призова България и още 25 страни от ЕС да ускорят одобряването на проекти за възобновяема енергия

  • 26 септември 2024 13:43

  • 236
  • 2
ЕК призова България и още 25 страни от ЕС да ускорят одобряването на проекти за възобновяема енергия
© gettyimages

Европейската комисия призова днес 26 страни от ЕС, сред които и България, да въведат изцяло европейските правила за ускоряване на процедурите при издаване на разрешителни за проекти за възобновяема енергия.

Комисията започва процедури за нарушение и е изпратила официални уведомителни писма до всички държави от ЕС, освен Дания - единствената страна от Общността, спазила срока за въвеждане на правилата до 1 юли тази година. Новите правила на ЕС предвиждат опростяване и ускоряване на процедурите по издаването на разрешителни, включително за проекти за включване на допълнително добитата възобновяема енергия в електроенергийната мрежа. Правилата съдържат ясни срокове за процедурите и се основават на разбирането, че проектите за възобновяема енергия и съответната мрежова инфраструктура са от първостепенен обществен интерес.

Засегнатите държави имат срок от два месеца, за да отговорят и да завършат въвеждането на правилата. При липса на задоволителен отговор ЕК може да реши да продължи с наказателната процедура, се пояснява в съобщение на институцията.

Започва процедурата "Национална инфраструктура за съхранение на електроенергия от възобновяеми източници" (RESTORE) от НПВУ

Последвайте канала на

Калина Христова
236 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Бай ДЪН

2024.09.26 | 14:31

2
Майка ви гнусна европейска,каквото посеете,това да ожънете и от глад да мрете.

2024.09.26 | 13:58

1
Крайно време е. Климата го показва по най-категоричен начин. Мислете за бъдните поколения, а не след мен и потоп.

Добави коментар

Водещи новини