Гърция ще въведе нулев акциз върху дизела за земеделското производство

  • 16 септември 2024 19:31

  • 427
  • 1
Гърция ще въведе нулев акциз върху дизела за земеделското производство
© gettyimages

От 2025 г. в Гърция се предвижда въвеждането на нулева ставка на акциза върху дизела, който се използва в земеделието, съобщава БТА. Това обяви министърът на аграрното развитие и храните на страната Костас Циарас на пресконференция днес, на която заедно с други министри представи подробности за икономическите мерки, които обяви премиерът Кириакос Мицотакис на 7 септември в деня на откриването на Солунския международен панаир.

От мярката ще се възползват 298 хиляди регистрирани гръцки земеделски производители. Целта е да бъде установен постоянен механизъм за възстановяване на акциза върху дизеловото гориво за земеделието, като съответното постановление ще бъде издадено след консултации с Националния съюз на земеделските кооперации и социалните партньори.

Както пише „Прото тема“, правителството цели да постигне няколко цели, сред които още по-голяма замяна на вноса с местни продукти, укрепване на местното производство и на износа на продукти с конкурентни предимства, създаването повече работни места в първичния сектор, преструктуриране на производството с продукти с висока стойност и „ребрандиране“ на гръцките продукти.

Предстои прием на заявления за подпомагане по схемата за държавна помощ за газьола

За тази цел, освен нулевата ставка на акциза на горивата, правителството предвижда осигуряване на устойчивостта на земеделските кооперативи с възможност за рефинансиране на кредитите им, реализиране на програма за укрепване на оранжерийното производство на стойност от 600 млн. евро и оползотворяване на пустеещите земи чрез осъвременяване на съществуващото законодателство.

Циарас даде данни за развитието на аграрния сектор в Гърция, според които дефицитът в сектора през 2019 г. е бил над 731 млн. евро, докато през 2023 г. е постигнат излишък от над 452 млн. евро. Износът на плодове и зеленчуци през 2019 г. е бил 2,2 млрд. евро, докато през 2023 г. е възлизал на 3,2 млрд. Заетите в първичния сектор между 2020 и 2023 г. са се увеличили от 412 000 на 480 900 души.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
427 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2024.09.16 | 20:52

1
Хора ако имате заседнала работа, тогава е важно да прочетете----> come.ac/HEMOFERO

Добави коментар

Водещи новини