"Юбър" беше глобен в Нидерландия

  • 26 август 2024 11:59

  • 221
  • 0
"Юбър" беше глобен в Нидерландия
© GettyImiges

Платформата за пътувания "Юбър" (Uber) беше глобена с 290 милиона евро в Нидерландия за незаконни операции с лични данни, съобщават Франс прес и Ройтерс.

Решението на нидерландския Орган за защита на личните данни (DPA) е заради практиката на компанията да изпраща личните данни на шофьорите на "Юбър" в САЩ, което е в нарушение на европейските цифрови правила (GDPR). От DPA все пак посочват, че компанията преди време е прекратила тази практика.

"Юбър" е изпращал лични данни на европейски шофьори на таксита в САЩ и не се е погрижил да ги защити както трябва. Това е сериозно нарушение на европейските правила", се посочва в решението на DPA.

"В Европа GDPR защитава основните права на хората, като изисква компаниите и правителствата да третират личните данни внимателно", казва председателят на DPA Алейд Волфсен, цитиран в прессъобщението. "За съжаление това не е даденост извън Европа и има много правителства, които могат да злоупотребят с тези данни".

"Това грешно решение и изключително голямата глоба са напълно необосновани. Трансферът от страна на "Юбър" на данни са били в съответствие с европейските правила за защита на личните данни по време на тригодишен период на сериозно напрежение между ЕС и САЩ. Ние ще обжалваме решението и се надяваме здравият разум да надделее", посочва в имейл до Ройтерс говорител на "Юбър".

Uber съкращава близо 3700 служители

Разследването е в резултат на оплакване на френски шофьори на таксита. Френският регулатор за защита на личните данни (CNIL) съобщи, че е сътрудничил на колегите си в Нидерландия, където се намира основната база на "Юбър" в Европа.

Последвайте канала на

Калина Христова
221 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини