ООН призова Великобритания да приеме мерки за ограничаване на речта на омразата и подбуждането към ксенофобия

  • 23 август 2024 16:58

  • 278
  • 1
ООН призова Великобритания да приеме мерки за ограничаване на речта на омразата и подбуждането към ксенофобия
© gettyimages

ООН призова днес Великобритания да приеме мерки за ограничаване на речта на омразата и подбуждането към ксенофобия, които са изиграли пряка роля в провокирането на демонстрациите в страната, съобщава БТА.  

Безредиците на расова основа с участието на крайнодесни групи във Великобритания този месец ескалираха, след като в интернет бе разпространена невярна информация, че заподозреният за убийството на три момичета е мигрант, който изповядва радикален ислям.  

"Службата е обезпокоена от продължаващото и драстично увеличаване на престъпленията от омраза, речта на омразата и ксенофобските инциденти", заяви Комитетът на ООН за премахване на расовата дискриминация след обстоен преглед на ситуацията във Великобритания.

Протестиращи поискаха президентско вето на промените в Закона за предучилищното и училищното образование

Комитетът е регистрирал расистки и ксенофобски изказвания на политици и обществени фигури както в печатни и онлайн медии, така и в радиото. Комитетът на ООН не посочи конкретни имена, но Гюн Кут, член на Комитета, заяви пред журналисти, че съществува пряка връзка между ксенофобските изказвания и расовото насилие.

"Съществува очевидно безпокойство във връзка с речта на омразата от страна на добре познати обществени фигури", каза той.

Комитетът на ООН, който на определен период от време прави преглед на расовата дискриминация във всички държави, спомена също за опасенията си във връзка с расизма в британската полиция и съдебна система, и призова Великобритания да създаде механизъм за разследване на жалбите.

Предишното британско правителство, което бе на Консервативната партия, заяви пред ООН, че се ангажира да изгради "по-справедлива Великобритания" и да се справи с "различията, предизвикващи негативна реакция". То каза също, че след последния преглед на ООН е предприело стъпки за справяне с неравенствата, например публикувайки през 2022 г. стратегия за приобщаваща Великобритания.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
278 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2024.08.23 | 17:48

1
на хората им отиде държавата вие ги призовавате да се оставят да бъдат убивани изнасилвани и т.н. Дано тия църните го направят на вашите деца и да ви видя тогава какъв вой ще нададете

Добави коментар

Водещи новини