Изригват вулканите Етна и Стромболи в Сицилия, летището в Катания е затворено

  • 05 юли 2024 16:08

  • 682
  • 1
Изригват вулканите Етна и Стромболи в Сицилия, летището в Катания е затворено
© Getty Images

Изригванията на италианския вулкан Етна и на по-малкия вулкан Стромболи изхвърлят гореща пепел и лава, което повишава нивото на тревога на средиземноморския остров Сицилия и налага временно затваряне на летище Катания в петък.

През последните дни Етна, един от най-активните вулкани в света, се характеризира с интензивна активност, която освети небето в близост до град Катания, а Стромболи край северното сицилианско крайбрежие изхвърли лава в морето.

Италианската агенция за гражданска защита обяви най-високата си червена степен на тревога за Стромболи, като предупреди, че ситуацията може да се влоши, пише Ройтерс, цитирано от Дарик.

Кратер на вулкана Етна изригна

Министърът на гражданската защита Нело Мусумечи заяви, че Стромболи е "под наблюдение", и добави, че властите се уверяват, че плановете за евакуация са готови в случай на извънредна ситуация.

Пожарната служба заяви, че превантивно е удвоила броя на пожарникарите на острова.

В Катания, на източния бряг на Сицилия, жителите и властите се заеха с почистването на града, след като улиците и автомобилите останаха затрупани от черна вулканична пепел, а близкото летище беше затворено.

"Пистата на летище Катания е неизползваема поради падането на вулканична пепел. Пристиганията и заминаванията са преустановени", се казва в изявлението на летището, като се добавя, че работата ще бъде възобновена в 15:00 ч. (1300 GMT).

Последвайте канала на

Цветелина Кирилова
682 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2024.07.05 | 22:55

1
Разпродажба! Преносимият мини климатик охлажда, овлажнява и освежава. Безшумен и преносим, можете да го вземете на работа или на плажа, перфектно и бързо охлажда стаята. Много хубава цена----> use.my/arctik

Добави коментар

Водещи новини