Кипър се опасява от нова вълна от мигранти от Близкия изток

  • 03 юли 2024 14:32

  • 212
  • 0
Кипър се опасява от нова вълна от мигранти от Близкия изток
©

Кипър се опасява от нова вълна от мигранти от Близкия изток и се подготвя за евакуация на над 100 000 цивилни граждани. Евентуално разширяване на конфликта в Ливан ще има "катастрофални последици", посочи външният министър Константинос Комбос в парламента.

Всичко по темата:
Мигрантска криза 1599

Ситуацията в региона се влошава, но правителството се подготвя за всяка възможност, заяви министър Константинос Комбос пред парламентарната външна комисия, предаде БНР.

В зависимост от обстоятелствата Кипър ще активира националния план за действие при извънредни ситуации /„Estia“/ за евентуално извеждане на граждани на трети страни от Ливан, като броят им може да надхвърли 100 000 души, посочи министърът. Освен това граждани както на Ливан, така и на Израел може също да се наложи да бъдат евакуирани до или през Кипър. Засилва се и рискът от увеличаване на потоците от бежанци към острова, имайки предвид големия брой сирийци, пребиваващи в Ливан.

Кипър прекрати разглеждането на молби за убежище от сирийци

Външният министър отново отрече твърденията, направени в заплахите на ливанската радикална групировка "Хизбула" миналия месец, че Кипър е страна в конфликта в Близкия изток.

"Кипър няма нищо общо с подпомагането на военните операции на Израел и няма да го направи", подчерта той.

Над 12 600 тона хуманитарна помощ е транспортирана досега по морския коридор "Амалтия" от Кипър за Газа, съобщи още министър Комбос. До дни се очаква да отплава още един кораб с необходими за палестинското население продукти.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
212 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини