12 г. затвор за мъжа, който отвлече дъщеря си и блокира летището в Хамбург

  • 25 юни 2024 14:22

  • 628
  • 0
12 г. затвор за мъжа, който отвлече дъщеря си и блокира летището в Хамбург
© Pixabay

Мъжът, който през ноември отвлече дъщеря си, отиде с автомобила си на летището в Хамбург и предизвика няколкочасово противопоставяне с полицията, довело до сериозни смущения във въздушния транспорт, бе осъден на 12 години лишаване от свобода, предаде ДПА.

Германски съд призна 35-годишния мъж за виновен по редица обвинения, включващи вземане на заложници, отвличане, умишлено причиняване на телесни повреди и незаконно притежание на боеприпаси.

"Дванадесет години затвор за това безумно деяние. Това е нашият отговор", заяви днес председателят на съдебния състав по делото Торстен Шварц, като удовлетвори искането на прокуратурата за присъда от 12 години лишаване от свобода.

Обвиняемият в голяма степен е признал за престъпленията. Присъдата все още не е окончателна и може да бъде обжалвана.  

На 4 ноември вечерта подсъдимият отвлече дъщеря си от апартамента на бившата си съпруга в град Щаде, западно от Хамбург. След това той потеглил с висока скорост към летището - на около 70 км - с 4-годишното момиче в колата. 

На портала в близост до терминалите той пробил три бариери в силно ограничена зона с автомобила под наем и се качи на перона на летището в близост до пистите. Там той хвърлил от колата две запалителни устройства. Две огнени кълба се изстрелват нагоре на фона на излитащи и кацащи полети на летището, както се вижда от видеоматериалите, показани по време на процеса в съда.

Край на заложническата криза на летището в Хамбург

Обвиняемият стрелял три пъти във въздуха с боен пистолет - веднъж непосредствено до кацнал малко преди това самолет на Турските авиолинии, в който все още имало екипаж. След това мъжът поискал да му бъде предоставен самолет, за да пътува с дъщеря си до Турция, и заплашил, че ще взриви себе си и детето.

"Или трябва да ни убият, или да си тръгнем", казва той по това време според прокуратурата. Предполагаемият колан с експлозиви, който твърдял, че носи, по-късно се оказва фалшив.

Прекъсването на полетите, продължило повече от 20 часа, доведе до сериозни последици в цяла Европа, отбелязва ДПА, цитирано от БТА.

Последвайте канала на

Цветелина Кирилова
628 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини