13 души са арестувани за предизвикване на горски пожари в Гърция

  • 24 юни 2024 22:24

  • 937
  • 1
13 души са арестувани за предизвикване на горски пожари в Гърция
© Gettyimages

В Гърция е в сила предупреждение за опасност от горски пожари на фона на екстремно високите температури. В страната вече бяха овладени няколко огнища, но един случай предизвика вълна от възмущение. Фойерверки, изстреляни от яхта, предизвикаха пожар на остров Хидра. 13 души са арестувани.

В петъчната нощ гръцкият остров Хидра започва да гори. Сигналът е подаден в 23:20 ч. от съседен остров, където са забелязали пожара. Огънят е обхванал отдалечен район с дървета и гъста растителност в югоизточния край на острова. Път дотам няма. Според свидетелски показания на капитана на плавателен съд в района пожарът е причинен от фойерверки, изстреляни от яхта, предаде БНТ.

Георгиос Кукудакис, кмет на Хидра: "Правим всичко възможно да изясним случая, защото всеки, който е идвал на Хидра, знае, че няма горски пътища, има гъста борова гора и въпреки това някои хора безотговорно изстрелват фойерверки в условията на силен вятър."

Огнен ад в Гърция. Властите пращат SMS-и за приближаващите пожари

Борбата с пламъците се води откъм морето с помощта на хеликоптер и в събота следобед пожарът е овладян, но е изпепелена част от единствената гора на острова.

В 16:35 ч. на атинско пристанище акостира частната яхта, която вероятно е свързана с инцидента. Тя е конфискувана, а хората на борда ѝ са арестувани. Според местни медии, яхтата е била наета от 17 казахстанци, които са напуснали Гърция. Задържаните са капитанът и 12-те членове на екипажа. Повдигнати са им обвинения за умишлен палеж. Те отричат да са замесени. Според гръцкото законодателство, ако бъдат признати за виновни за причиняването на пожар и екологични щети без човешки жертви, те могат да бъдат получат до 20 години затвор.

Остров Хидра е популярен сред чуждестранните туристи и пътуващите с яхти. В началото на туристическия сезон различни части на Гърция вече бяха обхванати от пожари, което наложи евакуацията на населени места. Огънят взе и първа жертва - мъж, участвал в гасенето на Пелопонес.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
937 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2024.06.24 | 23:49

1
Съпрyгът ми и аз свaлиxме излишнитe килoгpами бeз диeтa и cпopт и самo за две сeдмици. Най-ефeктивното лeкаpcтвo, което помогна на милиoни и ще ви пoмогнe:----> shorter.me/keto

Добави коментар

Водещи новини