Проект подготвя град Ларнака да може да реагира при цунами

  • 22 юни 2024 07:37

  • 509
  • 1
Проект подготвя град Ларнака да може да реагира при цунами
© Novini.bg/ Canva

Крайбрежният град Ларнака ще стане първият в Кипър, готов за реакция при възможно цунами. Първият етап от проекта, координиран и финансиран от ЮНЕСКО, ще бъде завършен до края на годината, съобщиха от местната управа.

Ларнака е силно уязвима в случай на цунами заради ниската си надморска височина, равнинния си терен и крайбрежното развитие, посочиха от общината. Рискът е висок и заради критичната инфраструктура в града - главното кипърско международно летище, разположено на самия бряг на Средиземно море. Затова Ларнака бе избрана да участва в проекта за подготовка за справяне с възможно цунами /CoastWAVE/, осъществяван с техническа помощ от Междуправителствената океанографска комисия на ЮНЕСКО /IOC-UNESCO/, обясниха от управата на града.

Температурни рекорди в Кипър: Термометърът показа 45 градуса

С изпълнението му властите ще картографират цялата рискова зона и ще въведат система за ранно предупреждение, като бъдат монтирани измервателни уреди, сеизмографи и сирени. Ще бъдат разработени планове и маршрути за евакуация на населението. Започна поставянето на информационни табели и карти, насочващи гражданите за движение при опасност, което ще приключи до края на тази година, съобщиха от общината.

Целият проект завършва до 2026 г., когато се очаква ЮНЕСКО да обяви кипърския град за "готов за цунами", гарантиращ най-високо ниво на безопасност за жителите, предаде БНР.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
509 1

Коментари 1

Добави коментар

2024.06.22 | 14:34

1
Разпродажба! Преносимият мини климатик охлажда, овлажнява и освежава. Безшумен и преносим, можете да го вземете на работа или на плажа, перфектно и бързо охлажда стаята. Много хубава цена----> use.my/arctik

Добави коментар

Водещи новини