Почина мъж, участвал в гасене на пожар в Гърция

  • 21 юни 2024 21:05

  • 743
  • 2
Почина мъж, участвал в гасене на пожар в Гърция
© Булфото (архив)

Петдесет и пет годишен мъж, участвал в гасене на пожар в Западен Пелопонес в Гърция, е починал, това съобщава написа вестник „Катимерини“, цитиран от БТА.

Според сведения на гръцкия вестник човекът е пожелал да се включи в борбата с горски пожар близо село Алпохори в префектура Илия, когато се предполага, че е погълнал дим.

Той е бил транспортиран до болницата в град Пиргос, където според данните на местни медии, е бил обявен за мъртъв.

Очаква се да бъде извършена аутопсия на тялото на мъжа, за да бъде установена причината за смъртта му.

Гърция се бори с няколко горски пожара в южния край на континенталната си част в петък. Пожарите бяха разпалвани от бурни ветрове и доведоха до принудителна евакуация на села.

Десетки пожарникари, подпомогнати от осем самолета, бяха разположени на място за овладяване на горски пожари в районите на Ахея и Илия и близо до град Краниди на полуостров Пелопонес.

На жителите на няколко села в тези райони беше казано да напуснат домовете си, докато пламъците наближаваха.

Горските пожари са често срещани в средиземноморската държава, но станаха по-опустошителни, тъй като лятото стана по-горещо и по-сухо, което учените свързват с изменението на климата.

„Скоростта на ветровете в много случаи надхвърля 95 километра на час, което затруднява самолетите да се доближат“, каза говорителят на гръцката противопожарна служба Василис Ватракоянис в брифинг по телевизионно предаване.

„Днес всички сили за гражданска защита са в бойна готовност“, добави той, тъй като около 45 горски пожара избухнаха в страната в рамките на няколко часа.

Пореден горски пожар, който застраши за кратко къщи в крайбрежен град близо до столицата Атина, е бил овладян по-рано в петък, съобщиха от противопожарната служба.

Гърция гори, евакуират туристите

Последвайте канала на

Валери Зайцев
743 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Plovdiv

2024.06.21 | 22:54

2
Sevs e Boga na Balgaria

2024.06.21 | 22:16

1
Разпродажба! Преносимият мини климатик охлажда, овлажнява и освежава. Безшумен и преносим, можете да го вземете на работа или на плажа, перфектно и бързо охлажда стаята. Много хубава цена----> use.my/arctik

Добави коментар

Водещи новини