Унгария вече няма нищо против кандидатурата на Марк Рюте за генерален секретар на НАТО

  • 18 юни 2024 11:16

  • 434
  • 2
Унгария вече няма нищо против кандидатурата на Марк Рюте за генерален секретар на НАТО
© Getty images

Унгария се отказа от съпротивата си Марк Рюте да бъде назначен за следващ генерален секретар на НАТО, съобщиха нидерландски медии. Това стана, след като нидерландският премиер в оставка и неговият унгарски колега Виктор ОрбанВиктор ОрбанВиктор Орбан (на унгарски: Orbán Viktor) е настоящият министър-председател на Унгария, се срещнаха в кулоарите на среща на лидерите на ЕС в Брюксел, предаде Ройтерс.

Националните радио и телевизия (NOS) и водещият телевизионен канал Ер Те Ел (RTL) съобщиха, че унгарският премиер не е повторил искането си за извинение от Рюте за „проблемните му", както казва Орбан, оценки за Унгария.

Извинението беше едно от двете условия, поставени от Унгария, за да одобри Рюте като приемник на Йенс Столтенберг начело на НАТО.

Другото условие – да се дадат гаранции на Будапеща, че Унгария няма да предоставя средства на Украйна или да изпраща свои военни там – беше изпълнено миналата седмица от Столтенберг.

Тази година САЩ, Великобритания, Франция и Германия подкрепиха Рюте като приемник на Столтенберг, който ще се оттегли през октомври от поста. Турция също каза през април, че ще подкрепи Рюте. Сега само Румъния и Словакия не са дали още зелена светлина, пише БТА.

Официален старт на преговорите за присъединяване на Украйна и Молдова към ЕС ще бъде даден на 25-ти юни

НАТО взема решения с единодушие, затова и всеки кандидат трябва да получи подкрепата на всичките 32 страни членки на организацията.

Румънският президент Клаус Йоханис обяви през март, че ще се кандидатира за поста, заявявайки, че страните от Източна Европа трябва да имат по-добро представителство във водещите роли в организацията.

Последвайте канала на

Росица Валентинова
434 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2024.06.18 | 18:46

2
ЧИФУТ АГЕНТ НА СОРОС

2024.06.18 | 12:01

1
Съпрyгът ми и аз свaлиxме излишнитe килoгpами бeз диeтa и cпopт и самo за две сeдмици. Най-ефeктивното лeкаpcтвo, което помогна на милиoни и ще ви пoмогнe:----> shorter.me/keto

Добави коментар

Водещи новини