Държавите от ЕС започват избора на следващ председател на ЕК

  • 17 юни 2024 07:57

  • 380
  • 1
Държавите от ЕС започват избора на следващ председател на ЕК
© Getty Images

Държавните и правителствените ръководители на страните от ЕС ще пристигнат днес в Брюксел за работна вечеря, на която ще обсъдят за първи път заедно резултатите от изборите за евродепутати по-рано този месец.

Очаква се разговорите да бъдат свързани с определянето на следващия председател на Европейската комисия.

Ще бъде потърсена възможност за постигане и на по-широка договореност за разпределението на останалите ръководни постове в институциите на ЕС на основата на изборните резултати.

Досегашният председател на ЕК Урсула фон дер Лайен ще участва в първата част на срещата тази вечер. Очакванията са тя да бъде одобрена за нов мандат, след като бе водещ кандидат на Европейската народна партия, победител в изборите за ЕП.

Предвижда се тази вечер да бъдат обсъдени имена и за следващ върховен представител на ЕС по външната политика и сигурността.

Урсула фон дер Лайен се готви за втори мандат

След седмица предстои редовно заседание на Европейския съвет, на което преговорите да продължат. Те ще засегнат също бъдещото ръководство на Европейския парламент и определянето на нов председател на Европейския съвет до декември.

Според календара на събитията ЕП ще заседава в новоизбрания си състав от 16 юли, когато евродепутатите ще излъчат свой председател, предава БТА. Възможно е новият ръководител на ЕК да бъде гласуван от ЕП през юли или през септември.

Последвайте канала на

Виолета Симеонова
380 1

Коментари 1

Добави коментар

2024.06.17 | 09:09

1
Европа се превръща в кен,еф.Русия е нашето спасение.

Добави коментар

Водещи новини