Унгарското председателство на Съвета на ЕС си поставя задача да отпаднат сухопътните шенгенски граници на България и Румъния

  • 13 юни 2024 21:44

  • 734
  • 5
Унгарското председателство на Съвета на ЕС си поставя задача да отпаднат сухопътните шенгенски граници на България и Румъния
© Getty images (архив)

Знам, че Унгарското председателство на Съвета на ЕС поставя сред своите приоритети отпадането на сухопътните шенгенски граници на България и Румъния. Това заяви еврокомисарят по вътрешните работи Илва Йохансон на пресконференция в отговор на въпрос, предаде БТА.

Убедена съм, че решение ще има тази година и се надявам да бъде взето преди края на моя мандат, добави тя. Надявам се и съм убедена, че това ще стане, посочи Йохансон.

Съветът на ЕС по правосъдие и вътрешни работи заседава днес в Люксембург за последен път в рамките на Белгийското председателство, което приключва в края на юни. От юли до края на годината Съветът на ЕС ще бъде председателстван от Унгария.

Белгийският вътрешен министър Анелис Верлинден съобщи, че днес министрите не са успели да приемат изявление, свързано с работата на Шенген. Изявлението не бе готово за одобрение и отпадна от дневния ред, каза Верлинден.

Белгийският държавен секретар по въпросите на убежището и миграцията Никол де Мур отбеляза, че само една от три молби за убежище, подавани в ЕС, е от мигрант, пристигнал незаконно. "Останалите, които подават молби, пристигат в ЕС с визи, затова има нужда от по-строги правила срещу тези злоупотреби", поясни тя. По нейните думи, когато държавите на произход не съдействат достатъчно в подобни случаи, трябва да се предвидят мерки за спиране или прекратяване на визовите облекчения.

Еврокомисарят Йохансон изрази задоволство, че Съветът на ЕС е одобрил предложението на Европейската комисия за удължаване на временната закрила за украинските бежанци. Преди дни комисията предложи мярката да продължи до март 2026 година.

Волфганг Шусел: Скоро няма да има пречки за пълноправното членство на България в Шенген

Последвайте канала на

Novini.bg
734 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар
Gott

2024.06.14 | 04:33

5
Elisaveta rodila Ioan na stari godini (bog im bil na gosti sa mleko)

2024.06.13 | 21:56

1
ДА ПОСЕТИМ ФЕСТИВАЛА "НОВО НАЧАЛО" В ИСТОРИЧЕСКИЯ ПАРК НА 22 ЮНИ 2024г. ДА СЕ ОБЕДИНИМ БЪЛГАРИ!

2024.06.13 | 23:38

4
ЗА СВЕТЛО БЪДЕЩЕ С БРАТСКА РУСИЯ!

2024.06.13 | 23:09

3
Разпродажба! Преносимият мини климатик охлажда, овлажнява и освежава. Безшумен и преносим, можете да го вземете на работа или на плажа, перфектно и бързо охлажда стаята. Много хубава цена----> use.my/arctik
Николай Ралчев Тутракан

2024.06.13 | 22:34

2
Николай Петков Ралчев се казвам (Геят на Гейовете и битият арестант) и живея в град Тутракан 7600 на ул.Панайот Хитов 5.Аз съм потомствен ненормален ГЕЙ на 49 години и си търся млад гей, който да ме аргасва и осеменява яко. Аз съм луд и всички знаят това. Майка ми Надя Николова Драганчева на 72 години, ми разреши да живея с гей у дома! Урааа!!

Добави коментар

Водещи новини