Любомир Кючуков: Макрон беше изправен пред тежка задача

  • 11 юни 2024 21:48

  • 1562
  • 1
Любомир Кючуков: Макрон беше изправен пред тежка задача
©

Не би трябвало резултатите от европейските избори да са изненада, или ако са - то това е най-очакваната изненада, която всички предвиждаха. Това отрази достатъчно дългосрочни процеси и затвърди тенденции в европейската политика. Тези настроения и тези тенденции не се генерираха от партиите, които спечелиха. Това беше отрицание на начина на управление в Европа, на липсата на решаване на проблеми, на факта, че се натрупаха кризи, в които подходите на управляващите се разминаха с интересите на обществата. Това каза бившият зам.-външен министър и директор на Института по икономика и международни отношения Любомир Кючуков в студиото на "Денят ON AIR".

По думите му това е било наказателен вот за управляващите.

"Геополитиката изтри идеологията - това не бяха избори, в които се наблюдаваше борба между лявото и дясното. През призмата на геополитиката десният център и левият център изглеждаха неразличими, дори изглеждаха взаимозаменяеми. Но и нямаше отлив на гласове към лявото. Ние не обръщаме внимание на това, че Европа става все по-дясна - център дясното се премести значително по-надясно. И другата интрига - доколко център дясното ще припознае като партньор крайната десница", допълни Кючуков за Bulgaria ON AIR.

Макрон: Няма да подам оставка, какъвто и да е резултатът от предсрочните избори

Той е на мнение, че има сигнали, че това ще се случи.

"Изключването на "Алтернатива за Германия" от групата на "Идентичност и демокрация" отвори широко вратата за такъв тип сътрудничество. Започна и легитимиране на крайната десница като нормални политически формации. Това от една страна е естествено дотолкова, доколкото много партии управляват в тези държави. От друга страна - то е опасно, когато се доближаваме до идеологията на крайната десница", подчерта бившият зам.-външен министър.

Според него имиджът на италианския премиер Джорджа Мелони в Европа е на центристки европейски политик.

"Фон дер Лайен ще има трудности в преизбирането си, но не толкова в Европейския парламент. Те са повече в Европейския съвет - там, където гласуват държавите, защото тя трябва да бъде предложена на ЕП от Съвета. А там Европейската народна партия има 11 правителства, а 4 или 5 са правителствата, които принадлежат на крайната десница - Италия, Нидерландия, Финландия, Унгария", добави Любомир Кючуков.

Той прогнозира, че най-вероятно Лайен ще получи подкрепа, но срещу нея ще продължи легитимирането на крайната десница в европейските институции.

Попитан дали е било изненада решението на Еманюел МакронЕманюел МакронЕманюел Макрон е роден на 21 декември 1977 г. в град Амиен. Той е най-младият президент на да разпусне парламента, Кючуков отговори: "Очевидно Макрон беше изправен пред тежка задача и решението не е еднозначно. От една страна има риск тази вълна, която издигна Льо Пен толкова високо, да продължи, от друга страна - самият Макрон рискува прекалено малко, той остава президент".

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1562 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2024.06.11 | 23:50

1
Разпродажба! Преносимият мини климатик охлажда, овлажнява и освежава. Безшумен и преносим, можете да го вземете на работа или на плажа, перфектно и бързо охлажда стаята. Много хубава цена----> use.my/arctik

Добави коментар

Водещи новини