Кои са новите лица зад депутатските банки в Европейския парламент?

  • 10 юни 2024 22:21

  • 6042
  • 4
Кои са новите лица зад депутатските банки в Европейския парламент?
© Getty Images, архив

Докато вниманието на изборите за Европейски парламент е насочено към успеха на крайната десница, някои антисистемни и откровени кандидати от левицата и десницата са готови да заемат своите места.

Всичко по темата:
Изборите 2 в 1 896

NOVA предлага подбор на новоизбраните депутати:

Филип Турек – „Партия на мотористите”, Чешка република

Партията на колекционера на автомобили и бивш автомобилен състезател Филип Турек „Партия на мотористите“ е евроскептична група, която не е представена в чешкия парламент и която твърди, че защитава правата на шофьорите срещу политиките на ЕС в областта на климата. Тя сформира коалиция с протестната партия „Клетва“, като заедно заеха трето място на европейските избори с 10 гласа. 38-годишният Турек набира популярност в социалните мрежи с имиджа си на автомобилен фен и призивите си да прекроява Европа. Полицията обаче разследва негови снимки, на които преди години той използва нацисткия поздрав, както и други дейности, които вероятно подсказват симпатии към нацистите. Срещу него не са повдигнати обвинения и той отхвърля обвиненията като недоразумение заради лош вкус към хумора в миналото.

Кадър: Фейсбук

Мари-Агнес Щрак-Зимерман,  германски либерал

Мари-Агнес Щрак-Зимерман, известен член на германския Бундестаг и военен експерт, ще влезе в Европейския парламент от своята либерална партия FDP. Тя е твърд поддръжник на Украйна и неведнъж е критикувала германския канцлер Олаф Шолц, неин коалиционен партньор, за това, че се колебае твърде много при предоставянето на оръжия, включително на германските крилати ракети „Таурус“. Неотдавна тя заяви, че Шолц е „аутист и всезнайко“. 66-годишната Щрак-Зимерман водеше кампания, в която критикуваше председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен за налагането на повече бюрокрация и свръхрегулиране на икономиката.

Кадър: Getty Images

Максимилиан Крах (независим)

Той беше водещият кандидат на своята партия, но сега Максимилиан Крах ще трябва да участва като независим депутат в Европейския парламент, след като заради поредица от скандали стана твърде токсичен за крайнодясната партия „Алтернатива за Германия“ (AfD). Надарен оратор, 47-годишният адвокат принадлежеше към крайнодясното крило на своята партия, като си спечели вниманието на службите за сигурност с националистическите си и ислямофобски коментари. Нищо от това не попречи на колегите му от партията да го изберат с огромно мнозинство за свой водещ кандидат на европейските избори, но за откровено патриотичната германска партия беше още по-неприятно, когато асистентът му беше обвинен в шпионаж в полза на Китай. Последната капка, която преля чашата беше, когато той заяви пред италиански вестник, че не всички членове на нацисткото паравоенно крило СС са били лоши хора - което накара „Национален сбор“ на Марин Льо Пен да прекъсне връзките си с AfD.

Кадър: Getty Images

Петр Бистрон, „Алтернатива за Германия”

Друг член на твърдото дясно крило на „Алтернатива за Германия”, Петр Бистрон, разкритикува изпращането на оръжие от страна на Германия в помощ на Украйна в борбата ѝ срещу руската инвазия. По-късно стана ясно, че 51-годишният наполовина чешки, наполовина германски бизнесмен е бил редовен участник в пропаганден новинарски портал, който е тясно свързан с Кремъл. Чешките служби за сигурност твърдят, че той е взел пари за изявите си. Бистрон не отрече конкретно обвиненията, но заяви, че те са част от политическа атака срещу него. По време на пандемията той беше изявен критик на политиката на ваксиниране, като обвини „глобалистите“, че се опитват да „поробят“ хората със „задължителна ваксинация“.

Кадър: Фейсбук

Карола Ракете, Левицата

Нейната партия може и да е почти в упадък, но 35-годишната жена-моряк, активистка и еколог Карола Ракете е едно от най-изявените нови лица в Европейския парламент. Ракете прекарва голяма част от ранната си възраст в изследователски пътувания до Антарктика и протести срещу изсичането на горите, но става наистина известна като капитан на кораба Sea-Watch 3, който не се подчинява на властите, спасявайки либийски бежанци от удавяне в Средиземно море и разтоварвайки ги в италиански пристанища. Това я поставя за кратко под домашен арест и тя си спечелва гнева на десните политици, макар да я превръща в герой за мнозина от левицата, което води до избирането ѝ за общ кандидат за лидер на германската партия „Левите“ за европейските избори. Въпреки че партията спечели по-малко от 3 %, тя има гарантиран мандат. Въпреки че е известна най-вече със спасителната си дейност, Ракете казва, че иска да се съсредоточи в парламента върху въпросите на околната среда и климата, като постави акцент върху справедливото разпределение на разходите за адаптиране и минимизиране на изменението на климата между богатите и бедните страни.

Кадър: Getty Images

Генерал Роберто Ваначи – „Лига”, Италия

Ваначи е генерал от италианската армия, който миналата година публикува книга, в която унижава ЛГБТ+ хората, мигрантите, малцинствата и феминистките. Идеите му предизвикаха възмущение в много среди, но те намериха отклик у лидера на крайнодясната Лига Матео Салвини, който го записа за главен кандидат на своята партия. В бестселъра си Ваначи поставя под въпрос дали цветнокожите могат да бъдат италианци, дори и да са родени в страната, и защитава правото на човека „да мрази“. 55-годишният бивш командир на парашутен отряд Ваначи е бил военен аташе в посолството на Италия в Москва. Срещу него се води разследване за присвояване на средства по време на престоя му в Русия, което той отрича. Освен това е отстранен от армията, обвинен, че я дискредитира с книгата си.

Кадър: Фейсбук

Лария Салис, Италиански зелен и ляв алианс

39-годишната италианска учителка Салис е задържана в Унгария повече от година за предполагаемо нападение над крайнодесни бойци, което тя отрича. Случаят ѝ предизвика възмущение в Италия през февруари, когато тя беше доведена на съдебно заседание с вързани крака и ръце и с верига около кръста. Прокурорите искат 11-годишна присъда за нея. Високият ѝ авторитет ѝ осигури място в избирателната листа на AVS и като избран евродепутат сега тя се ползва с имунитет и трябва да бъде освободена от Унгария.

Кадър:Фейсбук

Даниел Обайтек, „Право и правосъдие”, Полша

Главният изпълнителен директор на контролираната от държавата рафинерия Orlen от 2018 г. до загубата на властта на националистическата партия „Право и справедливост“ (PiS) през 2023 г. Даниел Обхайтек е обект на няколко разследвания. Прокурорите разследват дали Orlen изкуствено е понижила цените на горивата преди изборите през 2023 г., за да помогне на партията „Право и правосъдие“, и дали е продала активи, принадлежащи на друга полска рафинерия Lotos, на по-ниска стойност, за да получи регулаторно разрешение за поглъщане. Властите в Полша разследват и загубата на около 400 млн. долара от страна на Orlen Trading Switzerland (OTS) под формата на предплащания. Под ръководството на Обайтек, Orlen придоби издателя на вестници Polska Press. Критиците твърдят, че това е опит на „Право и справедливост“ да получи по-голям контрол върху медиите, но Орлен заяви, че става въпрос за чисто бизнес сделка. Обайтек пропусна няколко насрочени изслушвания пред парламентарна комисия и не се яви на разпит в прокуратурата. Той отрича да е извършил каквото и да било нарушение.

Кадър: Фейсбук

Гржегож Браун – „Конфедерация”, Полша

Гжегож Браун от полската крайнодясна партия „Конфедерация“ предизвика международен скандал през декември, когато взе пожарогасител от стената във фоайето на парламента, за да изгаси свещите, запалени като част от празненствата по случай Ханука. След това Браун излезе на трибуната в пленарната зала, като определи еврейския празник като „сатанински“ и заяви, че възстановява „нормалността“.  Браун, който и в миналото е правил проруски изказвания, вече се прочу с каскади като изхвърлянето в кошчето за боклук на коледна елха, украсена с цветовете на Европейския съюз и Украйна, и повреждането на микрофон по време на изказване на историк, посветено на Холокоста.

Кадър: Фейсбук

Тереса Рибера, „Социалистическа партия”, Испания

Испанският министър на енергетиката, 55-годишната Тереза Рибера, ще оглави контингента от 20 евродепутати, които Социалистическата партия запази, след като проучванията на общественото мнение първоначално показваха, че управляващата партия върви към тежко поражение. Технократката Рибера заема поста в министерството от шест години и е влиятелна в Брюксел, където е привърженик на реформата на енергийния пазар на блока. През миналата година, когато Испания беше ротационен председател на ЕС, тя беше ключова фигура на конференцията COP28 в Дубай. Тя не изключва възможността да поеме работа в следващата Европейска комисия. В Испания тя ръководи амбициозна зелена програма от 2018 г. насам, като се застъпва за по-твърд и по-бърз преход към икономика с нулеви въглеродни емисии.

Кадър: Getty Images

Хорхе Буксаде – VOX, Испания

Хорхе Буксаде, 48 г., води испанската крайнодясна партия VOX към стабилно класиране на изборите в неделя, като увеличи броя на местата ѝ от четири на шест. През последните пет години той беше гласът на партията в Брюксел. Представянето на VOX не беше толкова силно, колкото на другите крайно десни групи в блока, и беше по-слабо по отношение на дела от общите гласове, отколкото на последните общонационални избори през юли миналата година. Представянето на партията се смяташе за силно предвид конкуренцията от страна на непокорния инфлуенсър Алвиз Перес и неговото движение „Партито свърши“, което спечели три места. Буксаде принадлежи към най-консервативното крило на VOX, чийто лидер Сантяго Абаскал се колебае между либертарианска позиция за ниски данъци до ултраконсервативни позиции срещу имиграцията и правата на хомосексуалистите.

Кадър: Фейсбук

Алвиз Перес – „Партито свърши”, Испания

Партията на антисистемния инфлуенсър Алвизе Перес получи 800 000 гласа и три места в Европейския парламент, главно от млади мъже, които виждат в крайнодесния активист модел за подражание. Партията му няма предизборна програма, освен че предлага построяването на затвор без басейн или фитнес зала за корумпирани политици. Перес обеща да се откаже от заплатата си като евродепутат, ако бъде избран. Алвиз, който има няколко висящи съдебни дела за предполагаема клевета, не участва в традиционна кампания, но се възползва от акаунтите си в социалните мрежи - почти един милион последователи в Instagram, над 500 000 абонати в Telegram - за да рекламира своя символ, катерица с маска на Гай Фокс, популярен в цяла Испания.

Кадър: YouTube

Жордан Бардела - Национална асоциация, Франция  

Изящен 28-годишен младеж с възторжени почитатели сред част от френската младеж, Жордан Бардела е яркото младо лице на Националния сбор (RN) на Марин льо Пен, който изведе крайнодясната партия до победа над центристите на Макрон на вота в неделя. Вече като евродепутат, избран за първи път през 2019 г., Бардела спомогна за разширяване на призива на RN, ръководейки усилията да се откаже от расисткото си минало, като се съсредоточи върху джобните въпроси, имиграцията и критиките към Европейския съюз.

TikTok политикът: Кой е Жордан Бардела - 28-годишният лидер на крайнодесните във Франция?

Той прегръща корените си от работническата класа в грубите покрайнини на Париж, като посочва майка си италианска имигрантка и Льо Пен като двете жени, на които дължи всичко. В неделя френският президент Еманюел Макрон свика извънредни парламентарни избори за по-късно този месец. Ако крайната десница спечели абсолютно мнозинство на този вот, Бардела ще бъде най-вероятният кандидат за министър-председател.

Последвайте канала на

Теодора Павлова
6042 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
НОВИ СТАРИ

2024.06.11 | 05:55

4
СЪЩИЯ МРЪСЕН ЧИФУТСКИ КЕ НЕФ СМЪР Т НА ГОВОРЕЩИТЕ БЕЛИ С ВИНЕ!
Николай Ралчев Тутракан

2024.06.11 | 00:46

3
Николай Петков Ралчев се казвам(Геят на Гейовете и битият арестант)и живея в град Тутракан 7600 на ул.Панайот Хитов 5.Аз съм потомствен ненормален ГЕЙ на 49 години и си търся млад гей, който да ме аргасва и осеменява яко и да се ожени за мен,защото аз съм жената в гей-връзките и защото аз съм импотентен дълъг маркуч.

2024.06.10 | 23:25

2
Дано спрат с глупостите европейските политици. Най-важното е помощта за Украини да продължи докато рашистите фалират. И Урсула фон дер Лайен така мисли. Слава Украини

2024.06.10 | 23:14

1
Разпродажба! Преносимият мини климатик охлажда, овлажнява и освежава. Безшумен и преносим, можете да го вземете на работа или на плажа, перфектно и бързо охлажда стаята. Много хубава цена----> use.my/arctik

Добави коментар

Водещи новини