Градушка потроши самолет в сърцето на Европа

  • 09 юни 2024 23:06

  • 7339
  • 1
Градушка потроши самолет в сърцето на Европа
© Getty images

Датата 9 юни ще остане завинаги късметлийска в живота на повече от стотина пасажери, преживели истински ужас в небето в сърцето на Европа на връщане от лятната си ваканция. Големите герои в този инфарктен случай с щастлив край, са пилотите на този самолет. За кратко, социалните мрежи бяха заляти от искрени благодарности от близки, приятели и семейства на оцелелите като по чудо след ада с ледени късове в небето пътници на борда.

"След като видиш подобна гледка на току що кацнал самолет, това, което трябва да направиш незабавно, е да аплодираш без да спираш пилотите на този полет", гласи коментар в мрежата X (предишно име Туитър - б.р.).

От "носа" на машината на Австрийските авиолинии са останали само части. Прозорците са силно напукани и натрошен от десетки удари от ледените късове. Пожарната и Спешна помощ на летището във Виена са били незабавно на място, но не се е наложило да се намесват.

„Боинг“ с 389 пътници на борда пламна минути след излитането си

Полет OS 434 на австрийските авиолинии попада в адска градушка във въздуха, но успява наистина като по чудо да кацне на международното летище във Виена в 17:55 часа централно европейско време днес (9 юни, неделя - б.р.), предаде БТВ.

Два часа по-рано, самолетът излита от Палма де Майорка без нито едно свободно място на борда и предимно с пътници, прибиращи се у дома от почивка в испанския курорт. Никой не подозира кошмарът, който предстои за всички.

По първоначална информация за случилото се, градушката се е разразила някъде над австрийския град Хартберг, на около 6000 м надморска височина. Кошмарът започва на 150 км югозападно от Виена, заради силна турбуленция и масивна градушка.

Пилотите са изпратили по радиото "Mayday", но са кацнали благополучно. Въпреки лошото време и почти никаква видимост, заради напуканите предни стъкла, пилотите запазват завидно хладнокръвие и успяват да приземят самолета. 

Градушката буквално потрошава машината, а самолета прилича на минал през бойно поле, което може би не е далеч от истината предвид онова, което пилоти, екипаж и пасажери преживяват във въздуха по време на бурята.

Носът на самолета е потрошен, както и предните стъкла. Изглежда невероятно, че няма нито един пострадал на борда и че този полет успява да кацне безаварийно, при това, почти по разписание. Гледката обаче не е за хора със слаби сърца.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
7339 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2024.06.09 | 23:38

1
БРАВО !!!!!!!

Добави коментар

Водещи новини