Важно е да се гласува на изборите за ЕП, защото залогът е висок, каза Клара Добрев

  • 09 юни 2024 12:11

  • 139
  • 0
Важно е да се гласува на изборите за ЕП, защото залогът е висок, каза Клара Добрев
©

Важно е да се гласува на европейските избори, защото залогът е много висок. Това каза специално за БТА Клара Добрев, лидер на унгарските социалисти, ветеран в европейската политика, бивш зам.-председател на Европейския парламент. Тя е водач на листата на левия алианс на Демократична коалиция- Унгарска социалистическа партия-Диалог-Зелени на изборите за Европейски парламент в Унгария. Избирателите в страната вчера гласуваха на избори за ЕП, за местна власт и за представители в републиканските самоуправления на националните малцинства.

Добрев гласува в избирателна секция в началното училище на ул. „Алдаш“ в Буда. Тя бе заедно със съпруга си Ференц Дюрчан, лидер на ДК и бивш министър-председател на Унгария. Двамата се поздравяваха с избирателите, които също идваха да подадат гласа си в секцията, предаде БТА.

„Важно е да се гласува на европейските избори, защото залогът е много висок - дали Европа ще бъде по-обединена и по-силна, да играя водеща роля в света, когато става дума за климатичните промени, за социални теми, за война, за мир, за миграцията. Залогът е голям. Бих насърчила всички европейци да гласуват за проевропейски сили. Това е решаващ вот за Европа, защото на него решаваме дали ще се превърнем в една по-социална Европа, която се грижи повече за качеството на всекидневния живот на всички граждани“, каза Добрев, след като подаде бюлетините.

В Унгария имаме и други залози, за нашата позиция в ЕС. Правителството на Орбан и десните партии в Унгария са антиевропейски, искат да ни изтеглят постепенно от центъра на Европейския съюз, затова залозите са още по-високи у нас, поясни тя.

На въпрос как ще отговори на обвиненията на Орбан към опонентите му, сред които е и тя, че са войнолюбци, Добрев каза, че това е „огромна лъжа“. „Ако питате мен, в Европа има само един министър-председател, и това е Виктор Орбан, който финансира агресията на Путин. Унгария е единствената страна в ЕС, която увеличи вноса на руски газ и ние плащаме повече, отколкото преди и отколкото която и да е европейска страна за този газ. Затова определено единственият лидер в Европа, който подкрепя руската агресия, е Орбан“, каза Клара Добрев.

Вот 2 в 1: България гласува за народни и европейски представители

Унгария поема председателството на Съвета на ЕС от 1 юли. На въпрос на БТА какви ще са приоритетите на Будапеща в тази роля, Добрев каза, че „Орбан е най-слабата точка в Европейския съюз и за жалост смятам, че унгарското председателство няма да има голяма роля. Приоритетите на Орбан не са адекватни. Приоритетите на ЕС са важни, ако в бъдещия ЕП успее да влезе мнозинство от проевропейски партии. Сега предстои да се вземат решения за председател на Европейската комисия, за състава й и това ще определи развитието на ЕС през следващите пет години“.

В края на разговора, на отличен български, Добрев изрази надежда скоро да посети България. „Имам роднини в България, отдавна вече не съм била, но смятам, че след изборите, може би още есента, ще успея да отида в София и да се срещна с родата“, каза тя.

Ференц Дюрчан каза за БТА, че е важно да се гласува на европейските избори, защото „трябва да решим да имаме по-европейска страна“. Той бе категоричен, че кандидатът на ДК и левия алианс Гергей Карачони, който е кандидат за кмет на Будапеща за нов мандат, ще продължи управлението си. „Печелим Будапеща, отвъд съмнение. Будапеща не може да ни бъде взета“, каза Дюрчан.

Последвайте канала на

Калина Христова
139 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини