В навечерието на изборите за ЕП в Швеция партиите се опитват да привлекат избирателите с лозунги за миграцията и климата

  • 07 юни 2024 16:06

  • 161
  • 1
В навечерието на изборите за ЕП в Швеция партиите се опитват да привлекат избирателите с лозунги за миграцията и климата
© Pixabay

Броени дни остават до изборите за Европейски парламент на 9 юни в Швеция.

По улиците и площадите на Стокхолм се виждат предизборни плакати, които се опитват да спечелят симпатиите на гласоподавателите. Според местни анализатори обаче плакатите до голяма степен вече са загубили значението си, тъй като повечето от функциите им са били иззети от социалните медии. Повечето шведи ги смятат по-скоро за нещо като традиция и изобщо не им обръщат внимание.

На този фон партиите се опитват да привлекат вниманието на хората на централния площад „Сергелстрьорг“, където основните участници в изборите са опънали шатри, с най-различни лозунги, много от които засягат темите за климата и миграцията, които са сред най-актуалните в Швеция, съобщава БТА.

Крайнодясната и евроскептична Партия на свободата губи евроизборите в Нидерландия

Шведската социалдемократическа работническа партия се опитва да привлече внимание към факта, че един от нейните членове, комисарят по вътрешните работи Илва Йохансон, участва в разработването на новите, по-рестриктивни гранични политики на ЕС.

Някои от партиите, например Партия на центъра, дори се опитват да комбинират двете актуални теми - на плакатите на тази партия е изписан лозунгът: "Удържайте границата срещу отричането на климата!".

За никого обаче не е изненада, че крайнодясната партия "Шведски демократи" най-директно засяга въпроса за миграцията с лозунга "Моята Европа строи стени".

Предстоящите избори могат и да предопределят съдбата на малката, проевропейска партия "Либералите". Ако тя загуби единственото си депутатско място в Европейския парламент - а според социологическите проучвания това е възможно - наблюдателите предполагат, че е възможно ръководството на партията да размисли дали да продължи да бъде част от настоящото шведско правителство.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
161 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2024.06.07 | 18:50

1
Съпрyгът ми и аз свaлиxме излишнитe килoгpами бeз диeтa и cпopт и самo за две сeдмици. Най-ефeктивното лeкаpcтвo, което помогна на милиoни и ще ви пoмогнe:----> shorter.me/keto

Добави коментар

Водещи новини