Испания също се включва в делото за геноцид срещу Израел

  • 06 юни 2024 13:13

  • 297
  • 1
Испания също се включва в делото за геноцид срещу Израел
© pixabay

Испания ще поиска да се включи в делото за геноцид срещу действията на Израел в Газа, заведено от Южна Африка в Международния съд. Това заяви нейният външен министър Хосе Мануел Албарес, цитиран от "Ройтерс".

Всичко по темата:
Войната на Израел с Иран и Хамас 2272

Решението на Испания идва след това на Ирландия, която също обяви, че ще се намеси в процеса.

"Правим го заради нашия ангажимент към международното право, в желанието ни да подкрепим съда в работата му и да укрепим ООН, подкрепяйки ролята на съда като основен правен субект в системата", посочи Албарес на пресконференция, проведена в Мадрид.

През януари Международният съд нареди на Израел да се въздържа от всякакви действия, които биха могли да попаднат в обхвата на Конвенцията за геноцида и да гарантира, че неговите войски не извършват геноцидни действия срещу палестинците, след като Южна Африка обвини Израел в ръководен от държавата геноцид в Газа.

Посредници от Египет, Катар и САЩ се срещат в Доха, за да обсъдят възможностите за съживяване на преговорите за примирие в Газа

Израел и неговите западни съюзници определиха твърдението като неоснователно. Окончателното решение по делото на Международния съд на Южна Африка в Хага може да отнеме години.

Последвайте канала на

Калина Христова
297 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
то

2024.06.06 | 13:19

1
то не било геноцид, а било самозащита.

Добави коментар

Водещи новини